Nekretnine u Kini su pred kolapsom. Ovo je novi plan

Foto: Shutterstock

Kineska središnja banka najavila je nove mjere koje bi trebale potaknuti prodaju stambenih nekretnina i oživjeti potrošnju ublažavanjem financijskog tereta za kućanstva.

Središnja banka želi navesti komercijalne zajmodavce da snize kamatne stope na odobrene hipotekarne kredite za kupnju stambenih nekretnina u prosjeku za pola postotnog boda, rekao je guverner Pan Gongsheng na konferenciji za novinare. "Sniženje će pomoći 50 milijuna kućanstava i 150 milijuna građana (...) te rezultirati smanjenjem kamata koje obitelji moraju plaćati u prosjeku za 150 milijardi juana (21 milijardu dolara) godišnje", rekao je Pan.

Potez će tako značajno smanjiti financijski teret za kupce nekretnina i potaknuti domaću potrošnju i kapitalna ulaganja kako bi se poduprlo stabilnost i rast tržišta nekretnina, istaknuo je kineski guverner.

Minimalni iznos predujma za kupnju stambenog prostora bit će istodobno snižen s 25 na 15 posto iznosa kredita, a središnja banka snizit će paralelno obveznu pričuvu komercijalnih zajmodavaca za pola postotnog boda, što će financijskom tržištu osigurati još bilijun juana (127 milijardi eura) likvidnosti, dodao je guverner.

Velika kriza

Središnja banka izjednačila je istodobno minimalni predujam za kupnju prve i druge nekretnine, koji će sada iznositi 15 posto iznosa kredita, naglasio je Pan. Do sada kupci druge nekretnine morali su plaćati predujam od 25 posto iznosa, navodi The Global Times. 

Banka će također u cijelosti preuzeti program refinanciranja cjenovno prihvatljivog stanovanja, vrijedan 300 milijardi juana, dodali su. Mjera bi trebala ubrzati prodaju praznih stanova, napominje The Global Times.

"Uskoro ćemo objaviti službene dokumente, ali bankama će trebati vremena da pripreme sustave", napomenuo je guverner, istaknuvši da je cilj središnje banke poboljšati sustav određivanja cijena hipotekarnih kredita i otvoriti prostor komercijalnim bankama i zajmoprimcima da prilagode uvjete kredita u skladu sa situacijom na tržištu. 

Obvezna pričuva komercijalnih banaka bit će istodobno snižena za pola postotnog boda kako bi se ojačala likvidnost. Kriza na kineskom tržištu nekretnina teret je drugom svjetskom gospodarstvu, a program otkupa praznih državnih stanova dosad nije naišao na značajan odjek, napominje njemačka novinska agencija dpa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.