Kolinda otvorila Picokijadu: "Hrvatska nije samo Zagreb"

Foto: Pixsell/Damir Spehar

PREDSJEDNICA Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je u subotu navečer 50. Picokijadu u Đurđevcu, na kojoj je upriličen scenski prikaz "Legende o Picokima".

Prilikom obraćanja, predsjednica je rekla da joj je drago što se nalazi u Podravini na manifestaciji.

"Drago mi je što zajedno slavimo i pet godina od ulaska u Europsku uniju. Hrvatska nije samo Zagreb, ona je i Podravina, Dalmacija, Slavonija", riječi su predsjednice.

Scenski prikaz koji je režirao Krešimir Dolenčić, okupio je više od 100 glumaca te mnoštvo konjanika i statista. Svi zajedno, na velikoj pozornici uz Stari grad, uprizorili su bitku i obranu Đurđevca od turskih osvajača.

Najveća turistička manifestacija kontinentalne Hrvatske

Inače "Legenda o Picokima" 2008. godine proglašena je nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske, a organizator Turistička zajednica Grada Đurđevca promovira je kao najveću turističku manifestaciju kontinentalnog dijela države s ciljem očuvanja nematerijalne kulturne baštine.

Picokijada se održava i u nedjelju, kad su na programu izbor najljepšeg pijetla Podravine, vožnja oldtimer biciklima s mljekarskom kanticom te povorka aranžiranih kola i oldtimer traktora. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.