Predsjednica iz bajki: Kolinda se savršeno uklopila u Hobiton

Foto: Index/Ured predsjednice

HRVATSKA predsjednica konačno je posjetila lokaciju koja joj savršeno odgovara. Naime, jučer su iz Ureda predsjednica ponosno priopćili da je Kolinda Grabar Kitarović u sklopu svog posjeta Novom Zelandu bila u Hobitonu, filmskom centru izgrađenom za potrebe snimanja filmova iz trilogije "Gospodar prstenova" i "Hobit".

>> Internet se ne prestaje sprdati s Kolindinim naslikavanjem po kući Bilba Bagginsa

"S vodstvom centra razmijenjena su iskustva u pretvaranju filmskog seta u turističku atrakciju te o hrvatskim potencijalima koji se temelje na sve većem interesu filmske industrije za snimanje filmova i serija u Hrvatskoj", priopćeno je jučer iz Ureda predsjednice.

Kakve će konkretno koristi Hrvatska imati od Kolindine posjete Hobitonu? Iste onakve kakve ima i od njezinih ostalih turističkih putovanja - apsolutno nikakve.

Hobiton kao savršena metafora


No predsjedničin posjet Hobitonu je, slučajno ili ne, savršena metafora za njezin mandat u najugodnijoj fotelji u Hrvatskoj. Kolinda, naime, više živi u bajkama i mitovima, a manje u stvarnosti u kojoj živi ostatak građana Hrvatske - barem oni koji nisu uhljebljeni po partijskim i rodijačkim linijama.

Sjeća li se još itko Kolindina obećanja o Hrvatskoj koja će postati jedna od najrazvijenijih zemalja Europe i svijeta? A onoga o prekidu ideoloških podjela u društvu te "lupanjem šakom o stol" i sazivanjem izvanredne sjednice vlade zbog krize u gospodarstvu? Sjeća li se itko predsjedničina zaklinjanja u drastično smanjenje troškova njezina ureda i preseljenje u Visoku ulicu?

Ponovimo, dakle, za one koji su zadnjih nekoliko godina proveli s glavom u pijesku: Hrvatska ne samo da nije postala jedna od najrazvijenijih zemalja Europe, nego se po svim relevantnim ekonomskim pokazateljima nalazi na europskom dnu. O "prekidu ideoloških podjela" najbolje govori nedavno izvješće State Departmenta, u kojoj se ističe porast desnog ekstremizma i povijesnog revizionizma. Na nikad realizirano preseljenje u Visoku više ne treba ni trošiti riječi.

Ona živi u alternativnoj stvarnosti


No sve je to nebitno u alternativnoj stvarnosti u kojoj živi hrvatska predsjednica. Da smo dobili predsjednicu koja je potpuno odmaknuta od stvarnosti postalo je jasno neposredno nakon njezine inauguracije, kad je na svojim službenim stranicama objavila bizarnu "biografiju" u kojoj je, između ostalog, kao važan podatak bilo navedeno kako je mlada Kolinda "trčala po pustim poljima dok je vjetar šibao njezino zarumenjeno lice".

"Pomalo dječački mogla sam se popeti na svako stablo, ljuljajući se nad bistrinom Rječine, puštajući se bez straha u hladnu, duboku vodu, izranjajući i hvatajući zrak u plućima i plavetnilo neba u oku", pisala je tada bez trunke srama predsjednica koju, posve u skladu s njezinim bajkovitim doživljajem vlastitog života, njezini obožavatelji i dan danas na Facebooku u nepismenim komentarima nazivaju "hrvatskom kraljicom".

Posjet Hobitonu tako je samo logičan korak u karijeri žene koja i dan danas skriva detalje svog posjeta SAD-u, koji će ostati upamćen po urnebesnom naslikavanju ispred ograde Bijele kuće.

Za sve loše krivi su, naravno, mediji


Odvojenost od stvarnosti i prebacivanje odgovornosti za vlastite neuspjehe na druge Kolinda je zorno demonstrirala krajem srpnja, kad je govoreći na okruglom stolu na temu "Biti mladi povratnik i živjeti u Hrvatskoj" za lošu sliku Hrvatske optužila - medije.

"Mladi su rastuženi iznimno depresivnom i lošom slikom naše zemlje koja se često plasira u medijima", poručila je tada Kolinda. Ako vam je loše u Hrvatskoj, znajte da vam zapravo nije loše nego su vas samo mediji uvjerili u to, poručuje Kolinda u stilu svog idola Donalda Trumpa.

Paradni konj na čelu kolone


Nema smisla nabrajati sve Kolindine gafove u prvoj polovici njezina mandata, dovoljno je uočiti da se radi o predsjednici koja se ponaša poput paradnog konja ili u njezinom slučaju, čarobnog jednoroga koji ponosno stupa na čelu "državotvorne" kolone. Radi se, naime, tek o maskoti bez sadržaja, smisla i ideje.

"Zajedništvo" koje uredno ističe kao jedan od svojih glavnih ciljeva (s obzirom na to da je prikladno odustala od konkretnijih ciljeva i obećanja) očituje se u duboko podijeljenom hrvatskom društvu koje i dalje ne može odlučiti tko je pobijedio u Drugom svjetskom ratu. Jedino što joj je preostalo je putovati po svijetu o našem trošku, otvarati ploče sebi u čast, lupetati izlizane frazetine bez ikakvog smisla i pozirati fotografima u bajkovitom Hobitonu.

Od predsjednice koja ionako živi u bajkama i od bajki više ne možemo ni očekivati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.