Kolumbija nakon 60 godina rata napravila velik korak prema konačnom miru

Ilustracija: EPA

Kolumbijska oružana skupina Segunda Marquetalia pristala je jučer na jednostrani prekid vatre, nakon nekoliko dana mirovnih pregovora u Caracasu kao dio napora predsjednika Gustava Petra da prekine 60 godina nemira u svojoj zemlji. Jednostrani prekid vatre označava korak ka konačnom postizanju mira u južnoameričkoj državi i smanjenju nasilja koje je dugo mučilo zemlju.

Segunda Marquetalia disidentska je frakcija sada demobiliziranih pobunjenika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) čiji su vođe isprva pristali na mirovni sporazum iz 2016., ali su se tri godine kasnije vratili na oružje navodeći neispunjena obećanja.

Sastanak najkasnije do 20. srpnja

Kolumbijska vlada objavila je sporazum, rekavši da je gerilska skupina pristala predati taoce i poštovati živote kolumbijskih civila i dužnosnika u područjima zemlje u kojima je još uvijek prisutna. Primirje će stupiti na snagu kada se izda predsjednička uredba o "deeskalaciji ofenzivnih operacija", rekla je vlada u priopćenju. 

Kolumbijska vlada dodala je da će se sastanak na kojem će se predstaviti "sporazum o deeskalaciji" održati najkasnije do 20. srpnja. Vladin glavni pregovarač, Armando Novoa, rekao je Reutersu sredinom lipnja da se Kolumbija nada da će potpisati i početi provoditi mirovni sporazum sa Segundom Marquetalia prije nego što ljevičar Petro napusti predsjedničku funkciju za nešto više od dvije godine.

Kolumbija vodi odvojene pregovore s pobunjenicima Nacionalne oslobodilačke vojske i oružanom skupinom Estado Mayor Central, još jednom bivšom frakcijom FARC-a, koja nikada nije potpisala sporazum iz 2016. i čijih je većina jedinica odbila dijalog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.