Komarci donose novu ozbiljnu prijetnju Ukrajini

Virus Zapadnog Nila, koji prenose komarci, predstavlja ozbiljnu prijetnju za Ukrajinu, upozorava jedan od visokih zdravstvenih dužnosnika te zemlje. U posljednja tri mjeseca u ovoj ratom pogođenoj zemlji odnio je gotovo desetak života.

"Situacija je ozbiljna i ostat će ozbiljna", rekao je zamjenik ministra zdravstva Ukrajine i epidemiolog Ihor Kuzin u intervjuu za BBC na ukrajinskom, objavljenom u nedjelju.

Virus Zapadnog Nila najčešće se širi ubodom zaraženih komaraca, a simptomi mogu uključivati vrućicu, bolove, povraćanje, osip, proljev i glavobolju, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Najčešći je tijekom ljeta i jeseni, kada je populacija komaraca najbrojnija.

Prema CDC-u, ljudi se zaraze kada ih ugrize komarac koji se prethodno hranio pticama zaraženim virusom. Žarišta izbijanja obično se nalaze duž migracijskih ruta ptica, što potvrđuje i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). "Nekoliko ruta migracija tih ptica prolazi kroz Ukrajinu", izjavio je Kuzin.

80 posto zaraženih nema simptome

Jedan od 150 zaraženih razvije tešku ili smrtonosnu bolest, dok se procjenjuje da čak 80% zaraženih nema nikakve simptome.

Ukrajinski Centar za javno zdravstvo priopćio je da je stopa smrtnosti od virusa između 2% i 14%. Trenutačno ne postoji cjepivo niti specifičan tretman za virus Zapadnog Nila, koji je prisutan već gotovo stoljeće - prvi put je otkriven u Ugandi 1930-ih godina, a danas je raširen diljem svijeta.

"Nikada u životu nisam se osjećao tako loše"

U kolovozu je poznati američki imunolog Anthony Fauci, najpoznatiji po vođenju borbe protiv pandemije covida, hospitaliziran zbog ovog virusa. Nakon oporavka, izjavio je da je vjerojatno zaražen blizu svojeg doma u Washingtonu.

"Nikada u životu nisam se osjećao tako loše", rekao je Fauci za The New York Times ranije ovog mjeseca dodajući: "Bilo je zastrašujuće."

11 mrtvih u Ukrajini

Od početka srpnja, 11 osoba je preminulo u Ukrajini nakon zaraze virusom Zapadnog Nila, a ukupno je registrirano 88 slučaja, rekao je Kuzin. U kolovozu su laboratoriji potvrdili 41 slučaj u Ukrajini, dok je ukupno 50 slučajeva zabilježeno od početka godine, uključujući jedan slučaj u središnjoj regiji Poltava tijekom ljeta.

U Klinici sv. Mihajla u Kijevu primljeno je 17 osoba sa simptomima ovog virusa, a troje ih je preminulo "zbog komplikacija" između lipnja i kraja kolovoza, izjavila je Valentina Ginzburg, voditeljica zdravstvenog odjela Kijeva.

Stručnjaci savjetuju najbolji način zaštite od virusa: nošenje zaštitne odjeće, postavljanje mreža na prozore i korištenje repelenata protiv komaraca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.