KOMENTAR UREDNIKA VEČERI "Ako Hrvatska nastavi ignorirati presudu, još će se više potopiti"

Foto: Privatan album

GLAVNI urednik slovenskog lista Večer nakon izricanja presude Arbitražnog suda poručio je da nije vrijeme za euforiju.

"Odluka arbitara nije optimalna za obje strane, ali možemo reći da je to fer i uzeti u obzir nacionalne interese obiju strana. Sloveniji je pripala većina Piranskog zaljeva i ostvarila je vrlo važan kontakt s otvorenim morem te ušla u režim slobode plovidbe u međunarodnim vodama. No, žao mi je svakog Slovenca koji je protiv svoje volje ostao na hrvatskoj strani granice, a dužnost je slovenske vlade da im pomogne organizirati se i učiniti im život lakšim", kaže Matija Stepišnik, glavni urednik slovenskog lista Večer.

Tvrdi kako nema razloga niti je vrijeme za euforiju, već za umjerenost u sljedećim koracima.

"Hrvatska je u teškoj situaciji i s kamenom zvanim Agrokor"

Kaže kako su slovenski političari na čelu s Borutom Pahorom, koji su se odlučili za arbitražu, napravili svoj dio posla, zbog čega oporba ima malo streljiva za rušenje. Hrvatsko inzistiranje da neće poštivati odluku je, tvrdi, samozavaravanje.

"Ako ne i prije, Hrvatska će potrčati s (ne)poštivanjem odluke prilikom ulaska u Schengenski prostor, a ako nastavi ignorirati presudu još će se više potopiti među zemlje s ograničenom političkom vjerodostojnošću, i to dok se nalazi u teškoj fiskalnoj situaciji i s kamenom zvanim Agrokor", kaže za Index glavni urednik Večeri.


Navodi i kako je Angela Merkel, poslala jasnu poruku Zagrebu.

Poručuje kako u ovom slučaju mora prevladati racionalnost, a da se političke elite s obje strane moraju u svim budućim pregovorima o granici, ponašati zrelo kako bi se izbjegao svaki jednostran potez i incident.

"Arbitraža ne smije postati izvor frustracija za ljude ili da se politički zloupotrebljava za stvaranje napetosti između dvije zemlje. Regije koje okružuju Europu potonule su u trajnu nestabilnost, zapadni Balkan zbog ekonomske i socijalne krize opet opasno naginje prema sukobu, tako da će svako igranje s vatrom biti vrlo opasno.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.