Kongresmen iz SAD-a poslao pismo Plenkoviću, traži da odgovori na šest pitanja

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Američki kongresmen Doug Lamborn poslao je pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojem zahtijeva odgovore o navodnim blokiranim američkim ulaganjima te" korupcijskom nasljeđu, zlouporabi sredstava američkih poreznih obveznika i zloćudnom utjecaju Rusije".

Lamborn je kongresnik iz redova Republikanske stranke i predstavlja peti kongresni okrug Kolorada. U Kongresu je od 2007. i služi svoj peti uzastopni mandat.

"Sustavna korupcija dopušta prodor ruskog utjecaja"

"Poštovani tajniče Blinken i premijeru Plenković, pišem vam u vezi s preprekama američkim ulaganjima u Hrvatskoj, kao i duboko ukorijenjenom sustavnom korupcijom koja dopušta prodor ruskog utjecaja na našeg regionalnog saveznika. Kao članica Europske unije (EU) i Sjevernoatlantskog saveza (NATO), Hrvatska služi kao neprocjenjiv regionalni partner Sjedinjenim Američkim Državama u jugoistočnoj Europi i regiji Balkana.

Unatoč tome, nedavna izvješća otkrivaju da je od hrvatske vlade potreban daljnji razvoj kako bi unaprijedila reforme otvorenog tržišta i oslobodila naciju službene korupcije", piše u pismu.

Kao dokaz o postojanju sustavne korupcije u Hrvatskoj navodi uhićenje tadašnjeg ministra graditeljstva Darka Horvata i navodnu upletenost potpredsjednika vlade Borisa Miloševića u manipulacije subvencijama.

"Reforme će otvoriti tržište i prekinuti ovisnost o Rusiji"

"Sjedinjene Države moraju stoga i dalje zagovarati tržišno orijentirane reforme u Hrvatskoj koje osiguravaju slobodno i pošteno natjecanje i nadvladavaju duboko nasljeđe državno-zarobljenog gospodarstva ukorijenjenog u korupciji. Omogućavanjem ovih reformi hrvatska će tržišta postati vrlo atraktivna odredišta za tvrtke i investitore sa sjedištem u SAD-u, što će konačno omogućiti da nacija prekine svu međuovisnost s ruskom državom", piše.

U pismu se navodi i da su gospodarske veze Hrvatske s ruskom državom dobro poznate, a kao primjer navodi Fortenovu "koja je dijelom u vlasništvu Sberbanke kojom upravlja Kremlj, a koja drži 42.5% udjela". 

"Nažalost, hrvatski predsjednik Zoran Milanović odbio je biti gorljivi pristaša ukrajinskog naroda te se javno usprotivio obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, kao što se i suprotstavio NATO kandidaturama Finske i Švedske. Iako je hrvatska vlada kolektivno stala iza ukrajinskog naroda, stav i antizapadnjački ispadi predsjednika Milanovića, uključujući njegovu kritiku slanja smrtonosnog oružja Ukrajini, poziva na prorusku prisutnost u regiji", piše u pismu.

"Milanović nastavio s proruskom politikom Kolinde Grabar-Kitarović"

Navodi i da je predsjednik Milanović "nastavio s proruskom politikom kao i njegova prethodnica, bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pripadnica HDZ-a".

"Dok su kaznene sankcije EU i SAD-a bile čvrsto na snazi, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović povela je visoko trgovinsko izaslanstvo na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom u Rusiju, s izraženom namjerom razvijanja bliže gospodarske suradnje u sektorima turizma, razvoja nekretnina i energije, u korist balkanske nacije.

Grabar-Kitarović tada je službeno pozvala Vladimira Putina da sudjeluje na energetskoj konferenciji u glavnom gradu Zagrebu, kojoj je tada nazočio i Putinov dugogodišnji suradnik Nikolaj Petrovič Tokarev, koji je, prema američkom ministarstvu financija, služio zajedno s Putinom kao agent KGB-a u Dresdenu 1980-ih.

"Ruski oligarsi imaju nekretnine na Jadranu"

Nikolajeva kći posjeduje luksuzne nekretnine u Hrvatskoj. I Nikolaj Petrovič Tokarev i njegova kći Maja Nikolajevna Tokareva bili su sankcionirani od američke vlade", piše u pismu.

Sankcionirani oligarsi s popisa američkog ministarstva financija Viktor Vekselberg VII. i Ališer Usmanov, kao i bivši Putinov ministar energetike Igor Jusufov posjeduju nekretnine na hrvatskom Jadranu, navodi se u pismu.

"Američki porezni obveznici ulijevali su novac u hrvatsku infrastrukturu preko USAID-a, Svjetske banke, MMF-a, EBRD-a, a američkim privatnim ulagačima je blokirano ulaganje u Hrvatsku pod jednakim uvjetima, temeljenim na vladavini prava. Dok američki porezni obveznici plaćaju da se brodovi američke mornarice popravljaju u brodogradilištu Viktor Lenac i jačaju gospodarstvo grada Rijeke, lokalni političari blokiraju privatna ulaganja iz SAD-a u istom gradu", piše kongresmen.

Šest pitanja za Plenkovića

Poslao je šest pitanja na koja, kako piše, traži odgovore najkasnije do 30. rujna:

  1. Kada će Hrvatska ukloniti barijere američkim privatnim investicijama koje ne plaćaju mito?
  2. Zašto Hrvatska i posebno grad Rijeka koriste praksu iznuđivanja prema ulaganjima iz SAD-a i potkopavaju Ugovor potpisan između vlade Sjedinjenih Američkih Država i vlade Republike Hrvatske o Poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, koji je stupio na snagu 20. lipnja 2001.?
  3. Hrvatska je posljednja članica EU koja je potpisala Ugovor o uzajamnoj pravnoj pomoći (MLAT) sa SAD-om, koji je stupio na snagu u siječnju 2023. g. Zašto Ured za Suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i hrvatski pravosudni sustav odbacuju kaznene prijave i odbijaju istraživati ozbiljne optužbe međunarodnog pranja novca u gradu Rijeci i Hrvatskoj?
  4. Zašto hrvatske vlasti nisu zatražile pomoć od američkih vlasti u sumnjivim slučajevima međunarodnog pranja novca u Hrvatskoj s novcem koji potječe iz Irana, Nigerije, Rusije, Lihtenštajna, Republike Češke i Kine, između ostalih zemalja?
  5. Tko su stvarni vlasnici strateške infrastrukture u i oko Luke Rijeka te tvrtki koje primaju sredstva američkih poreznih obveznika:
    • Luka Rijeka, koja se bavi "uslugama pomorskog prometa, lučke usluge, skladištenje i špediciju i najveći je koncesionar za prekrcaj suhih tereta u Republici Hrvatskoj?"
    • Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal luke Rijeka u gradu Rijeci - tko su koncesionari/stvarni vlasnici?
    • Tvrtka Gasfin - posjeduje susjedno zemljište, potrebno za razvoj II. faze LNG terminala na otoku Krku?
    • Građevinska tvrtka GP Krk i s njom povezane tvrtke, koje su dobile svaki ugovor o izgradnji za projekte koje financiraju porezni obveznici SAD-a u gradu Rijeci?
    • Brodogradilište Viktor Lenac koje popravlja brodove američke mornarice?
  6. Zašto je Hrvatska dopustila da luksuzna jahta Irina Vu od 114 stopa (35 metara) u vlasništvu uzbekistanskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, napustiti hrvatsku marinu Murter u siječnju 2023. godine, dok je bila držana pod međunarodnim sankcijama? 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.