Kontroverzni milijarder vodeći kandidat na parlamentarnim izborima u Gruziji

Foto: EPA

Vladajuća stranka u Gruziji izabrala je danas Bidzinu Ivanišvilija, bivšeg premijera i milijardera koji se smatra najutjecajnijom osobom u zemlji, za svog kandidata na parlamentarnim izborima 26. listopada, objavili su gruzijski mediji.

Ivanišvili je bio premijer od 2012. do 2013., a od prosinca je počasni predsjednik vladajuće stranke Gruzijski san. Aktualni premijer i bliski Ivanišvilijev saveznik Irakli Kobahidze imenovan je za drugog kandidata stranke, objavili su gruzijski mediji.

Ivanišvili je igrao važnu ulogu u dugoj političkoj krizi u Gruziji zbog zakona o "stranim agentima" koji je progurala vlada ranije ove godine, u jeku nekih od najvećih prosvjeda viđenih u Gruziji od 1991. i stjecanja neovisnosti od Sovjetskog Saveza.

Sporan "ruski zakon"

Sjedinjene Države i druge zapadne nacije izrazile su zabrinutost zbog tog zakona koji zahtijeva od organizacija koje primaju više od 20 posto donacija iz inozemstva da se registriraju kao "agenti stranog utjecaja".

U rijetkom javnom obraćanju u travnju Ivanišvili se obrušio na Zapad i poručio da je zakon o stranim agentima neophodan za obranu gruzijskog suvereniteta od pokušaja "stranke globalnog rata" da uvuče Gruziju, kandidata za članstvo u Europskoj uniji, u sukob s Rusijom.

I zapadni i domaći kritičari optuživali su Ivanišvilija i vlade predvođene njegovim saveznicima za autoritarne tendencije i udaljavanje Tbilisija od tradicionalnih partnera u zapadnim prijestolnicama.

Ankete pokazuju da Gruzijski san ostaje najpopularnija stranka u zemlji uoči izbora u listopadu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.