KONZUM PRIJETI DOBAVLJAČIMA "Izbacit će nas s polica ako ne počnemo isporučivati robu, a duguju nam"

Foto: Željko Lukunić/Pixsell

KONZUM prijetnjama dobavljačima nastoji osigurati isporuku robe. Indexu je to dojavio jedan od dobavljača, a sve to nam je potvrdio i Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore.

"Javljam vam se kao Konzumov mali dobavljač. Zvali su nas iz nabave Konzuma i zaprijetili da ako im ne započnemo isporučivati robu, da će nas zauvijek ukloniti s liste dobavljača te da više nikad nećemo surađivati, bez obzira na to kako će završiti kriza u Agrokoru. Od početka krize od njih nismo dobili nikakav plan otplate ili rješavanje situacije, nego samo prijetnje", rekao je za Index jedan od malih dobavljača.

Duguju mu dva milijuna kuna

Njemu Konzum duguje preko dva milijuna kuna, a nakon donošenja Lex Todorića, uplaćeno im je svega 50.000 kuna. Zbog toga je njegova tvrtka, kazao je, vrlo blizu blokadi.

"Ovakvo ponašanje je vrlo nekorektno, pogotovo sad kad je tvrtka 'nacionalizirana' i štićena ovim zakonom. U kontaktu sam i s ostalim dobavljačima koji također primaju ovakve prijetnje", rekao nam je jedan od dobavljača.

Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore, za Index je rekao da dobavljači, kako mali tako i oni srednji, imaju neprestanih problema u poslovanju s Konzumom. Većinu toga, dodao je, pokušavaju riješiti razgovorom. Tako je, naveo je, bilo i u slučajevima kad su išle ovrhe.


"Upoznat sam s ovim prijetnjama. Pokušavamo sve riješiti, ali ako se ništa ne dogodi u sljedećih nekoliko dana, obratit ćemo se medijima", rekao je za Index Jaić.

Naveo je kako je veliki problem to što su mnogi dobavljači poslovali uglavnom s Konzumom pa je većinu strah da im on ne otkaže ugovore, kao što je bilo u slučaju tvrtke Perfe bio.

"Ovako Agrokor ucjenjuje"

"Čim nešto nije po volji Konzumu, odmah raskida ugovore. Za primjer možemo uzeti prodaju salate u Konzumu.

Ako se one ne proda, ide u otpis, a od 50 do čak 80 posto troška Konzum je prebacio na dobavljača koji je morao otpisati tu salatu. Dodajmo i to kako je zarada na salati 10 posto po kilogramu, a dobavljač mora otpisati Konzumu čak 80 posto troškova ako je on ne proda.

Mali i srednji dobavljači koji ovise o Konzumu dugi niz godina suočeni su s prijetnjama i ucjenama.

"Morali su uzimati od Agrokora repromaterijal i time su se prebijala potraživanja prema OPG-ovima. A taj Agrokorov repromaterijal je 15 posto skuplji od onog u poljoprivrednim apotekama.

Svi su morali barem 20 posto duga uzeti u repromaterijalu, a veliki dio morao je čak pola godine čekati novac. Inače se plaćanja duga od Agrokora čekalo od 180 na 220 dana", rekao je Jaić za Index.


Dodao je kako Konzum ima čak 40 posto tržišta u Hrvatskoj i da svi dobavljači nisu mogli dogovoriti posao s Kauflandom, Lidlom i ostalima trgovačkim lancima.

Naglasio je i to kako svi ostali trgovački lanci drže 60 posto tržišta pa su zbog toga dobavljači većinom radili s Konzumom. Mnogi su zbog toga imali velikih problema.

Za primjer navodi obitelj iz Garešnice. Oni su Konzumov mali dobavljač koji im je godišnje isporučivao robu u vrijednost 100.000 kuna.

Obitelj iz Garešnice na rubu preživljavanja zbog Todorića

Agrokor im je ostao dužan 70.000 kuna. Obitelj, dodao je, jedino od toga živi, a istovremeno moraju podmiriti troškove prema državi, od PDV-a do doprinosa.

"Trenutačno žive od minusa u banci. Agrokor im je nedavno isplatio tek 20.000 kuna duga. Pola iznosa potrošili su na poreze državi i doprinose. Državu ne zanima to što im je Todorić dužan", rekao je Jaić.

Istaknuo je kako je unatoč svemu tome male i srednje dobavljače strah da će ih, ako ne nastave isporučivati robu, Konzum izbaciti s polica, kao što se dogodilo i proizvođaču jaja Perfa bio iz Donje Stubice.

Podsjetimo, Konzum je prestao naručivati jaja početkom travnja nakon što je tvrtka Ovum (preko koje Perfa bio dostavlja jaja), dala prijedlog za stečaj Konzuma zbog duga od 16 milijuna kuna.


U Perfi bio za Index su rekli kako taj dug uključuje i dvije mjenice koje su bile neposredan razlog pokretanja postupka.

Tvrtka Perfa bio pregovara s Konzumom

"Neplaćanje Konzuma od ljeta 2016. rasteglo se do točke kad nam je Konzum bio dužan 16 milijuna kuna, što uključuje i dvije mjenice koje su bile razlog zbog kojeg smo bili prisiljeni pokrenuti stečaj - kako bismo zaštitili naše radnike, dobavljače, životinje, a naposljetku i bili vjerodostojni prema svim našim drugim kupcima", rekli su nam iz Perfe bio.

Kazali su i kako su i ranije surađivali s drugim trgovačkim lancima, ali količine koje su plasirali kroz Konzum kao najvećeg hrvatskog trgovca teško je nadomjestiti, a dugovanje im ugrožava opstanak.

"Zato i dalje pregovaramo s Konzumom, očekujemo da će nova uprava ispoštovati hrvatsku industriju jaja i omogućiti nam pristup Konzumovim kupcima. Upravo zbog takva pristupa očekujemo da će se Perfina jaja uskoro prodavati i u Konzumu. U svakom slučaju nastavljamo dalje, a uskoro lansiramo i novi proizvod Velika Gupčeva jaja", kazali su na kraju u Perfi bio za Index.

Poslali smo upit i Upravi Agrokora o navedenim prijetnjama, no nisu nam odgovorili na njega.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.