Košarica za Bajića: Stari dugovi stigli na naplatu

SUDBINA Mladena Bajića čini se ovih dana sve neizvjesnijom, premda njegov ured bolje i kvalitetnije radi posao nego ikad prije. Pomalo paradoksalno, no dio političke elite shvatio je što sve može DORH tek otkako su u Remetincu redom počeli završavati donedavno nedodirljivi članovi Uprava najjačih javnih poduzeća.

> Siniša Poljak: Nisam bliski Sanaderov prijatelj

Krunu naglo rasplamsale demokracije u Hrvata valjda predstavlja poštom dostavljena potvrda bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu da se nalazi pod istragom Uskoka. To je dosad daleko najkrupnija riba koja se zakoprcala u Bajićevoj mreži. A sad njegove bivše kolege iz SDP-a traže smjenu, jer im se čini da je dosad bio previše povezan s politikom pa nije procesuirao članove Sanaderovog kabineta.

Bajić se tako odjednom našao u nebranom grožđu. Radi sumanuto, sve se puši, a stolica nikad klimavija?! Očito je Milanović u SDP usisao malo "friške arije", jer se odricanje od Bajića u Račanovo doba činilo nezamislivim, i to ne samo zato što je za vrijeme njegovog premijerskog mandata doveden na čelnu poziciju Državnog odvjetništva.

SDP-ov Darth Vader

Bajić se zapravo pretvorio u SDP-ovskog Darth Vadera. Dočekao je Sanadera koncem 2003. godine i odmah HDZ-u napravio prilično krupnu uslugu. Ničim izazvan povukao je istražni zahtjev protiv tadašnjeg organizacijskog tajnika HDZ-a i bliskog Sanaderovog prijatelja Siniše Poljaka, kojeg je svega koji mjesec ranije sumnjičio za nezakonitosti u trgovačkom društvu Koteks. 

Sama stvar riješila se dopisom Bajićevog zamjenika Laze Pajića kolegama u Splitu. "Nema potrebe provjeravati dokumentaciju koju je priložio Siniša Poljak, jer kad bi smo to učinili, morali bi provjeravati svu dosad prikupljenu dokumentaciju", napisao je Lazo zamjenici koja je radila na slučaju. Nejasno je ostalo kako te papire Poljak već nije ranije predao, s obzirom da se kriminalistička obrada u policiji radila mjesecima. 

Po ulici ga tračali, u Saboru šutjeli

Sve su to znali i splitski SDP-ovci, kojima u to vrijeme ni na kraj pameti nije bilo da zbog očiglednog pogodovanja dovode Bajićev rad u pitanje. Po ulici su ga tračali, u Saboru šutjeli. Ništa se protiv svog Vadera, koji se okrenuo "silama mraka", nisu usudili reći ni kad je ponovno spasio Poljaka, ali i vječnog ministra Branka Vukelića u aferi Brodosplit. 

A upravo na tom slučaju, Bajić je definitivno raskinuo sa SDP-ovskim korijenima. Istog dana, uoči saborske rasprave, podnio je istražni zahtjev protiv HDZ-ove uprave Brodosplita, ali i prethodne SDP-ovske direktorske garniture. S jednom velikom razlikom. HDZ-ovce se teretilo za teški kriminal, sumnjive međunarodne transakcije, a SDP-ovce za poslovanje s gubicima, koji su inače imanentni brodogradnji. Bajić se trsio pokazati nepristranost, no svima je zapravo bilo vrlo jasno o čemu se radi.

Kad se tih dana pitalo splitske SDP-ovce zašto ne dignu glas protiv očite neprofesionalnosti glavnog državnog odvjetnika, dobijao se ovakav odgovor: "Mladen Bajić je napravio velike stvari." Čim bi novinari izašli, crvenim se telefonom izvještavalo državnog odvjetnika o neugodnim upitima. 

Sanaderov pit bul

I trebale su proći godine da se u SDP-u nešto pomakne. Godine, u kojima je Bajić funkcionirao kao odani Sanaderov pit bul. Najbolje se to vidjelo na primjeru Branimira Glavaša. Kad bi gledali i Garažu i Selotejp da Glavaš nije otišao iz HDZ-a i osvojio vlast u Slavoniji? Bajićevo opravdanje za takvo postupanje državnog odvjetništva u izravnoj funkciji s političkim potrebama Ive Sanadera bilo je: "Stvorili su se potrebni preduvjeti."

Nije to bilo, dakako, sve. Uz brojne slučajeve neistraženih i neprocesuiranih zločina iz Domovinskog rata, o čemu se javno vrlo malo ili nikako govori, Bajićev centraliziran aparat godinama je otezao i zavlačio istrage protiv određenih struktura. Godine su prolazile, spisi u ladicama gomilali.

Konstruktor, Hajduk, svi osumnjičeni s HDZ-ovom iskaznicom...

Privatizacija Konstruktora. Šest godina Poreznom upravom RH ravna osumnjičenik za gospodarski kriminal - Ivica Mladineo, jedna od ključnih figura u privatizaciji najveće hrvatske građevinske tvrtke. I nikom ništa. Nitko se zbog toga nije pretjerano uzbudio. Takvi želimo u zajednicu Europskih naroda?

U predmetu Konstruktor osumnjičen je i direktor Željko Žderić, kojem će sve izvjesnije dokazati krivotvorenje dopisa libijske ambasade u Zagrebu, temeljem kojeg je zapravo htio preuzeti Slobodnu Dalmaciju. Predmet je više, manje okončan ima dvije godine, no optužnica čeka neke bolje dane ili prikladno vrijeme. 

Ista je stvar s Hajdukom, postupkom protiv Nadana Vidoševića, Vedrana Rožića i još nekolicine Hajdukovih direktora, koji su imali ili još uvijek imaju iskaznicu najmnogoljudnije hrvatske stranke, a usto i stolicu u Saboru. I to je sasvim normalno u Hrvatskoj, zemlji kandidatu za ulazak u EU.

Najjači adut još nije ispucao

Ima Bajić dovoljno putra na glavi, gdje god se malo prokopa. Stari dugovi stigli su na naplatu i opasno suzili manevar iskusnom moreplovcu i meštru političkog marketinga. Posljednju kartu ipak još nije odigrao. S obzirom da su se (ponovno) stekli svi potrebni preduvjeti, a konačno sve posljednjih mjeseci i vodi ka tome, Bajić, čini se, svoju fotelju može jedino spasiti negdašnjim nalogodavcem i patronom - Ivom Sanaderom. Ili to, ili tonu obojica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.