Kosovske vlasti: Teroristi su vježbali pred Vučićem par dana prije napada. Evo snimki

Foto: Albin Kurti

Kosovski ministar unutarnjih poslova Dželjalj Svećlja izjavio je na konferenciji za novinare da je cilj napada u Banjskoj bio aneksija sjevera Kosova. Prema njegovim riječima, u akciji je sudjelovalo 90 napadača. Kada su u pitanju optužbe da je najmanje jedan Srbin ubijen nakon što se predao, Svećlja je rekao da te snimke nemaju, prenosi N1 Srbija.

Prema Svećljinim riječima, pripreme za napad su obavljene u središnjoj Srbiji, što se, kako je rekao, vidi s dronova zaplijenjenih od grupe. Svećlja je rekao da će se na snimkama vidjeti ne samo napad u Banjskoj već i pripreme grupe u trening-centrima u Srbiji na Kopaoniku, na imanju Milana Radoičića.

"Na obuci su sudjelovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar obrane Miloš Vučević i načelnik zapovjedništva Kopnene vojske Milan Mojsilović", rekao je Svećlja. Dodao je da je Vučić pokušao sakriti činjenicu da je Srbija umiješana u organizaciju napada.

Konferencë për media e Ministrit të Punëve të Brendshme, Xhelal Sveçla dhe Drejtorit të Përgjithshëm të PK-së, Gazmend Hoxha

Konferencë e Ministrit të Punëve të Brendshme, Xhelal Sveçla dhe Policisë

Posted by Albin Kurti on Sunday, 1 October 2023

"Vježbe su održane na jednom od najvećih vojnih poligona u Srbiji"

Ravnatelj kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da se grupa koja je 24. rujna napala kosovsku policiju u Banjskoj dulje pripremala u Srbiji i da je vježbala u prostoru hotela Grej na Kopaoniku, koji je u vlasništvu Milana Radoičića, i na poligonu Pasuljanske livade. Dodao je da je Srbija toj grupi stavila na raspolaganje logistiku i infrastrukturu.

"Vojne vježbe su održane na jednom od najvećih vojnih poligona u Srbiji najmanje četiri dana prije napada na Banjsku", rekao je Hodža.

Na pitanje novinara postoji li, pored svih snimki koje je kosovska policija ovih dana prikazala, i ona na kojoj se vidi kako su stradali napadači, s obzirom na to da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je najmanje jedan Srbin ubijen nakon što se predao, kosovski ministar je odgovorio da tu snimku – nemaju.

"Nemamo snimke svega, borba je trajala satima i satima. Kada imate okršaj dvije grupe, bilo je više od 90 napadača u toj akciji, ne možete imati sve snimke", odgovorio je kosovski ministar.

On je precizirao da je Radoičića u manastiru Banjska snimio kosovski dron, dok je snimka koja je danas prikazana nastala na teritoriju Srbije i preuzeta s jednog od tri drona koji su zaplijenjeni od naoružane grupe. "I ove dokaze koje smo pokazali podijelili smo s našim partnerima", rekao je Svećlja.

Vučić: Imamo iskaze očevidaca o ubojstvu Srba, vidjet ćete u roku od 24 h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u videoobraćanju na Instagram stranici buducnostsrbijeav da će u roku od 24 sata javnost vidjeti dokaze o "zvjerskom ubijanju najmanje jednog Srbina" na Kosovu.

"U roku od 24 sata ćete to moći čuti i vidjeti, imamo iskaze očevidaca, koji su bili na licu mjesta i vidjeli kako je najmanje jedan čovjek ubijen zvjerski. Srbija se neće umiriti dok se ne sazna puna istina jer životi Srba ne vrijede manje od života drugih", rekao je Vučić.

U videoobraćanju Vučić je kazao da je "za nama teških, možda najtežih nekoliko dana u godini". "Najtežih zbog posljednjih događaja na Kosovu, ali i zbog sveopće kampanje protiv Srbije, kampanje laži i neistine. Kako kaže naš narod – ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvjerka pokaže svoj trag. Vidjeli smo da imamo prijatelje, malo ih je, ali oni štite Povelju UN-a i pravo malih zemalja i njihovo pravo na život", rekao je Vučić.

Srpski ministar obrane Miloš Vučević i načelnik zapovjedništva Kopnene vojske Milan Mojsilović najavili su za sutra u podne konferenciju za medije, a Vučićevi tabloidi pišu da će on sutra u 21 sat na televiziji Happy "otkriti nove informacije o ubojstvu Srba".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.