Kovač: Hrvatska želi biti veza Europske unije i zemalja koje još nisu njezin dio

Foto: Hina

HRVATSKI ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač je izjavio kako Hrvatska želi spojiti zemlje članice Europske unije sa zemljama koje to još nisu, te je poručio kako je potrebno bolje međusobno povezivanje zemlja članica Jadransko-jonske inicijative kojoj Hvatska trenutačno predsjedava.

"Hrvatska kao predsjedavajuća Jadransko-jonske inicijative ima ambiciju spojiti i zemlje članice Europske unije i zemlje koje još nisu u Europskoj uniji," rekao je ministar Kovač novinarima u Dubrovniku nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova BiH i Albanije Igorom Crnatkom i Ditmirom Bushatijem uoči početka godišnjeg foruma Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR) koji će biti otvoren u popodnevnim satima  u hotelu Valamar Lacroma.

EUSAIR obuhvaća osama zemalja od kojih su četiri članice Europske unije (Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija) i četiri koje to žele biti (Albanija, Bosna i Hercegovima, Crna Gora i Srbija)

Na novinarski upit što očekuje od foruma EUSAIR-a u Dubrovniku, šef hrvatske diplomacije istaknuo je kako zemlje sudionice žele napraviti nešto pozitivno za svoje građane.

"Želimo se bolje prometno povezati, da i gospodarstva budu što povezanija. Želimo nešto napraviti za zaštitu okoliša" kazao je Kovač.

"Imamo što pokazati"

Dodao je kako Hrvatska kao članica Europske unije "ima nešto za pokazati", a ovaj forum u Dubrovniku pokazuje da Hrvatska i na području vanjske politike ima jedan pozitivan pristup.


Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crndak je izjavio kako njegova zemllja sudjeluje u regionalnim inicijativama "svom snagom."

"Smatramo da je naš glavni strateški vanjskopolitički cilj članstvo u Europskoj uniji, ali taj je cilj nemoguć bez dobrih odnosa u regiji," rekao je Crndak.

Istaknuo je kako su za Bosnu i Hercegovinu aktivnosti u Jadransko-jonskoj inicijativi iznimno važne i BiH od toga očekuje dobre učinke u smislu razvoja, smanjenja nezaposlenosti i bolje gospodarske situacije.

Osim što je Hrvatska trenutačno predsjedavajuća Jadransko-Jonskom inicijativom, ona je i supredsjedatelj Strategije za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR) koju je Europsko vijeće potvrdilo u listopadu 2014. godine kao treću takvu EU makro-regionalnu strategiju nakon  Strategije EU za baltičku regiju (2009.)  i Strategije EU za dunavsku regiju (2011.)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.