Kovač: Macronov poraz slave ljevica i desnica, rezultati su očekivani

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ekstremno desna stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen pobijedila je u prvom krugu Francuskih parlamentarnih izbora pokazali su prvi izlazni rezultati. Le Pen je osvojila 34 posto glasova.  Bez obzira na nikad bolji rezultat ekstremne desnice - teško je predvidjeti može li formirati vladu, s obzirom na najavljenu suradnju ljevice i Macronovih centrista. 

Prve rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora komentirao je na HRT-u Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova RH. Kazao je da se ne treba čuditi ovakvim rezultatima ekstremne desnice.

"Svi koji su pratili vidjeli su da to pokazuju ankete koje su očito bile vjerodostojne", kazao je.

Na pitanje koliko je Macron bio spreman na ovakav rezultat. Njegova opcija je tek treća politička opcija s malim izgledima da napravi pomak u drugom krugu izbora.

Ljevica i desnica slave poraz Macrona

"Moramo se čuditi zašto je Macron sebe delegitimirao stoga što i ljevica, ali i krajnja desnica slave njegov poraz", naglasio je Kovač. Dodaje kako on sada sebe veže uz ekstremnu ljevicu što je za Francusku zabrinjavajuća situacija.

"Poslodavci su skloniji stranci desnice jer njezin program djeluje više umirujuće no program koji predlaže ekstremna ljevica", govori. Kovač smatra kako je Macron učinio fatalnu grešku i nije imao, kako kaže, taj potencijal birača kakav ima Le Pen.

Nema sloge u taboru Macrona

"Nema sloge u taboru Macrona i nije izvjesno da bi on mogao sastaviti vladu. Vjerojatnije je da bi Le Pen mogla sastaviti vladu ili da će doći do tehničke vlade", rekao je.

Radikalna desnica koja svoj program temelji na antimigracijskoj politici i oni su u velikom naletu te uzimaju golemo povjerenje građana Francuske. "Desetljećima se stigmatiziralo ljude koji su bili skloni glasati za Nacionalnu frontu, a danas za Nacionalno okupljanje i očito je da je probijena barijera", govori Kovač.

Kovač naglašava kako u gospodarskoj politici Macrona ima dobrih stvari, ali kako kaže, ljude puno više tišti kupovna moć i sigurnost povezana s migracijama. "Tu postoje veliki propusti i tu poentiraju desničari", kazao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.