S njim završava Rimsko Carstvo, premda je njegova zemlja brzo osvojena

Foto: Wikipedia

Kralj Odoakar, poznat i pod imenom Odoacer, bio je jedan od najznačajnijih vojnih lidera i političara u 5. stoljeću. Radi se o vremenu propasti Rimskog Carstva, posebice na zapadu, gdje je Odoakar na današnji dan proglašen kraljem Italije.

Odoakar je vjerojatno rođen 433. godine. O njegovom ranom životu ne zna se puno. Rođen je u germanskoj plemenskoj zajednici, a kad je odrastao, uključio se u vojsku. Tamo se istaknuo svojim vojničkim sposobnostima i karizmom pa je brzo napredovao.

Rimsko Carstvo 5. stoljeća

U to vrijeme rimska je država bila strahovito nestabilna. Carevi su se mijenjali kao čarape, vojska je prečesto utjecala na politiku, a glomazna država češće je vidjela vlast podijeljenu na lokalne magnate nego unificiranu u jednoj osobi. Odoakar je bio svjestan ovih činjenica, što mu je omogućilo da se kasnije proglasi kraljem.

Odoakar je ubrzo postao jedan od rimskih saveznika, a od 470. godine boravio je na Apeninskom poluotoku te zapovijedao rimskom vojskom. Nakon što se uključio u politiku, odlučio je iskoristiti svoju poziciju da natjera posljednjeg zapadnog rimskog cara na abdikaciju. Prvo je marširao u Rim, gdje je predvodio pobunu protiv cara Romula Augusta, a onda ga je 23. kolovoza 476. godine natjerao na abdikaciju u tadašnjem centru Zapadnog Rimskog Carstva Ravenni.

Njegovi vojnici tamo su ga proglasili kraljem Italije, a Apeninski poluotok postao je službeno teritorij njegove nove države. Zanimljivo je da je tijekom svoje vladavine uspio stabilizirati regiju. Pragmatično je udovoljavao raznim interesnim skupinama te se pokazao kao sposoban upravitelj. Jedini problem bilo je Istočno Carstvo, koje je vršilo vojni i diplomatski pritisak na Odoakra.

Kraj nove države i starog vijeka

Njegovo vrijeme završava 493. godine, kada su ga ubili novi pljačkaši Ostrogoti. Njihov vođa Teodorik srušio je Odoakrovu državu u ime Istočnog Carstva te uspostavio novu dinastiju s kojom je Rim ušao u srednji vijek.

Odoakar je mogao biti tek jedan kralj u nizu kojeg bismo lako zaboravili, no njegovi potezi doveli su do kraja velike etape u povijesti - nakon što se proglasio kraljem, civilizacija je ušla u srednji vijek. Radi se o tisućljetnom periodu u kojem je Europa zabilježila puno niži stupanj društvene i političke razvijenosti, opću anarhiju i učestalu glad uzrokovanu raspadom najveće europske države u povijesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.