Krajnja desnica pobijedila u Austriji. Kancelar: Dajte im šansu da sastave vladu

Foto: EPA

Vođa austrijskih konzervativaca i kancelar Karl Nehammer pozvao je danas predsjednika Alexandera van der Bellena da krajnje desnoj Slobodarskoj stranci (FPO) povjeri mandat za stvaranje koalicijske vlade nakon što je pobijedila na parlamentarnim izborima u nedjelju.

Riječ je o prvoj pobjedi protuimigrantske stranke prijateljski nastrojene prema Rusiji otkako je osnovana 1950-ih. Njen prvi vođa je bio nacistički dužnosnik i viši časnik SS-a, paravojne organizacije Trećeg Reicha. Nakon što je osigurao oko 29 posto glasova, FPO treba koalicijskog partnera ako se želi domoći vlasti i većine u parlamentu. Druge stranke su rekle da nisu zainteresirane.

"Tradicija da se pobjedniku izbora povjeri održavanje razgovora radi ispipavanja (pozicija drugih stranaka) je dobra", kazao je Nehammer novinarima nakon sastanka rukovodstva Austrijske narodne stranke (OVP) koje ga je jednoglasno potvrdilo kao lidera stranke.

Predsjednik najavio da će se sastati sa strankama

OVP se na izborima u nedjelju pokazao kao druga najjača stranka u zemlji s oko dva i po postotnih bodova manje od FPO-a. Kada bi koalirao s trećeplasiranim socijaldemokratima, imali bi većinu od svega jednog mjesta, što se uglavnom smatra premalim da bi bilo održivo.

To znači da je vjerojatnija opcija udruživanje s trećom, manjom strankom, poput liberalnog Neosa.

Van der Bellen, bivši čelnik Zelenih i kritičar FPO-a koji nadgleda formiranje vlade, u nedjelju je rekao da će se sastati sa strankama u parlamentu i pozvao ih je da razgovaraju međusobno, ostavivši otvoreno pitanje o daljnjem razvoju situacije. "Sada je na predsjedniku da kaže kako zamišlja iduće korake u postupku", kazao je Nehammer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.