Kralj Charles ide u Australiju. Premijeri saveznih država odbili sastanak s njime?

Foto: EPA

Britanski kralj Charles III. ovog tjedna započinje svoju turneju po Australiji, što je ponovo potaknulo raspravu o tome bi li zemlja trebala raskinuti veze s britanskom monarhijom i postati republika.

Charles, kojem je ranije ove godine dijagnosticiran rak, odgodit će svoje liječenje radi devetodnevne turneje, koja također uključuje samit Commonwealtha u pacifičkoj otočnoj državi Samoi.

U Australiji, kojoj je Charles šef države, protumonarhističke skupine prodaju simpatizerima suvenire s temom "oproštajne turneje". I čelnik britanske kampanje za republiku, koja je odgovorna za antimonarhističke prosvjede u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući na Charlesovoj krunidbi, također je otputovao u Australiju kako bi organizirao događaje i demonstracije.

Britanske novine Daily Mirror su u međuvremenu objavile da su svi premijeri svih australskih saveznih država odbili pozivnicu da se sastanu s kraljem na prijemu u glavnom gradu Canberri, no to zasad nije potvrđeno.

Prošlogodišnja anketa koju je proveo YouGov je pokazala da svaki treći stanovnik Australije podržava što skoriju transformaciju u republiku dok otprilike isti broj njih želi da zemlja ostane ustavna monarhija.

Adam Spencer, zamjenik šefa Pokreta za australsku republiku, ustraje u tome da podrška monarhiji opada te da Charles ne bi "trebao biti kralj australskih podanika".

Ropstvo

Na turneji koja će trajati od 18. do 26. listopada australski republikanci neće biti jedini Charlesov problem. 

Sastanak na vrhu Zajednice nacija (Commonwealth) odvija u vrijeme kada se skupina uglavnom bivših britanskih kolonija suočava s pitanjima o svom budućem značaju i modernom profilu.

Od 56 zemalja Commonwealtha, 14 ih još ima Charlesa kao šefa države. 

Na prethodnom samitu prije dvije godine u Ruandi, kralj je bio je suočen sa sve većim zahtjevima da se zemlje koje su se okoristile ropstvom ispričaju i plate odštetu.  On je izrazio svoju "osobnu žalost" zbog patnji koje je prouzročilo ropstvo, ali nije konkretnije reagirao na zahtjeve, a glasnogovornik britanskog premijera Keira Starmera u ponedjeljak je isključio mogućnost isplate odšteta.

Glasnogovornik je dodao da to pitanje "nije na agendi" nadolazećeg samita. Međutim, najglasniji u traženju odštete su čelnici karipskih zemalja, kojih je 16 među članicama Commonwealtha. Oni i dalje kane tražiti "potpunu i formalnu ispriku" zbog ropstva i raditi na tome da se uspostavi model reparacija.

Summit Commonwealtha će također izabrati i imenovati novog glavnog tajnika, što je dužnost koju od 2016. obnaša Britanka Patricia Scotland.

Svo troje kandidata, Mamadou Tangara iz Gambije, Shirley Botchwey iz Gane i Joshua Setipa iz Lesota rekli su da podržavaju reparacije.

Istraživanje raka

Turneja je prvotno uključivala Novi Zeland, gdje je Charles također šef države, no od tog se plana odustalo u korist manje napornog rasporeda nakon što je Charlesu dijagnosticiran rak.

Liječnici, navodno zadovoljni napretkom terapije, pristali su nakratko zaustaviti liječenje kako bi mu dozvolili putovanje.

Charlesov i Camillin javni angažman će u obje faze turneje odražavati i njihove pojedinačne interese.

Razgovarat će o učincima klimatskih promjena s djelatnicima australskih nacionalnih botaničkih vrtova i vidjeti kako se istraživači nacionalne znanstvene agencije nose s posljedicama šumskih požara.

Kralj će se sastati i s priznatim medicinskim istraživačima Georginom Long i Richardom Scolyerom.

Dvojcu se pripisuju zasluge za spašavanje tisuća života nakon što su osmislili način kako da se imunosni sustav usmjeri u borbu protiv uznapredovalog melanoma, vrste raka kože koji se ranije smatrao smrtonosnim.

Australski roštilj

Također, kraljevski par će odati počast poginulim vojnicima i prisustvovati roštilju, ključnom elementu australske kulture.

Na Samoi, održivost i bioraznolikost će biti tema kraljevog posjeta dok će se kraljica usredotočiti na pismenost, nasilje u obitelji i seksualno zlostavljanje.

Kraljevska obitelj je već mnogo puta posjetila Australiju.

Charlesova pokojna majka, kraljica Elizabeta II., bila je predana šefica Commonwealtha i 16 puta putovala u Australiju, uključujući posljednji posjet vladajućeg monarha zemlji 2011.

Mnogi Charlesovi posjeti kada je bio kraljević uključuju dva polugodišta koja je kao 17-godišnjak proveo u školi u planinskoj jugoistočnoj Australiji.

Kada je 1983. posjetio zemlju sa svojom bivšom suprugom Dianom i njihovim sinom princom Williamom, gomile su se okupile kako bi vidjele 22-godišnju princezu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.