Kreditiranje u eurozoni ubrzalo i rujnu

Foto: Shutterstock

Kreditiranje kompanija i građana u eurozoni blago je ubrzalo i u rujnu, a poboljšana je i ponuda novca, pokazali su u petak preliminarni podaci Europske središnje banke (ECB), odražavajući utjecaj sniženih kamatnih stopa.

Kreditiranje kompanija uvećano je u rujnu za 1.1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, blago ubrzavši u usporedbi s kolovoškim rastom od 0.8 posto, izračunao je ECB.

Stopa rasta najviša je od prošlogodišnjeg srpnja.

Krediti kućanstvima porasli su u rujnu za 0.7 posto, najsnažnije u proteklih godinu dana. U kolovozu bili su uvećani za 0.6 posto.

Pokazatelj ponude novca M1, koji uključuje gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, smanjio se u rujnu za 1.2 posto, najblaže od početka prošle godine. Ponuda novca smanjuje se od početka 2023., a najveći pad zabilježila je u lanjskom kolovozu, za čak 10.4 posto.

U ovogodišnjem kolovozu taj monetarni agregat bio je manji za 2.1 posto u odnosu na isti mjesec lani.

Najširi pokazatelj ponude novca monetarni agregat M3, koji obuhvaća i oročene depozite, porastao je pak u rujnu za 3.2 posto, najsnažnije od početka 2023. godine. U kolovozu je uvećan je za 2.9 posto.

Početkom lipnja ECB je snizio ključne kamatne stope prvi puta u četiri godine, za četvrtinu postotnog boda, ukazavši na popuštanje inflacije. Ponovno su ih snizili na sjednicama u rujnu i u listopadu, također za po četvrtinu postotnog boda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.