Rusija: Optužbe protiv šefa Telegrama su ozbiljne. Za to su potrebni čvrsti dokazi

Foto: Profimedia

Kremlj je rekao danas da će ozbiljne optužbe Francuske protiv direktora Telegrama Pavela Durova smatrati pokušajem ograničavanja slobode komunikacije, osim ako nisu potkrijepljene ozbiljnim dokazima. Durov, milijarder ruskog podrijetla, uhićen je u Francuskoj tijekom vikenda u sklopu istrage o kaznenim djelima povezanim s fotografijama seksualnog zlostavljanja djece, trgovinom drogom i lažnim transakcijama na platformi, rekli su jučer francuski tužitelji.

Reuters nije uspio doći do Durovljeva odvjetnika. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima na konferenciji da je Rusija spremna pružiti Durovu svu potrebnu pomoć s obzirom na njegovo rusko državljanstvo, ali je rekao da Durovljevo francusko državljanstvo komplicira situaciju.

"Optužbe su doista vrlo ozbiljne"

"Optužbe su doista vrlo ozbiljne", rekao je Peskov. "One zahtijevaju ništa manje ozbiljnu osnovu dokaza. Inače će biti izravan pokušaj ograničavanja slobode komunikacije", navodi se. Rusija je prethodno pokušala, ali nije uspjela, blokirati Telegram i nekoliko puta kaznila tvrtku jer nije izbrisala ono što je smatrala ilegalnim sadržajem.

Peskov je rekao da se Durovljev slučaj može smatrati zastrašivanjem čelnika velike tvrtke i bacio sumnju na tvrdnju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da nije bilo političkih motiva u pritvaranju Durova.

Durov ima i putovnicu Ujedinjenih Arapskih Emirata

Durov također ima putovnicu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su danas da su od Francuske zatražili konzularni pristup Durovu, izvijestio je AFP.

"Ujedinjeni Arapski Emirati pomno prate slučaj svojeg državljanina Pavela Durova, osnivača Telegrama, kojeg su francuske vlasti uhitile u zračnoj luci Paris-Le Bourget", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova te države. Zemlja je "zatražila od francuske vlade da mu se hitno pruže sve potrebne konzularne usluge", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.