Objavljene snimke. "Ovo je dokaz da se u kamenolomu u Jablanici ilegalno kopalo"

Foto: Anadolu Ajansi

Vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) otvorile su istragu o kamenolomu iz kojega je bujica odnijela stijenje i sravnila naselje Donju Jablanicu, u kojemu su do sada otkrivena tijela 15 žrtava. Tužiteljstvo HNŽ-a imenovalo je tim tužitelja, a pripadnici tamošnjeg MUP-a utvrđuju sve okolnosti pod kojima se dogodila tragedija u Donjoj Jablanici.

>> Medij: Kamenolom u Jablanici nije bio zatvoren, vlasnik je povezan s kriminalcima

Pritom su dodali da je poseban naglasak na eventualnoj odgovornosti vezanoj uz rad kamenoloma koji se nalazi na nastradalom području. Naloženi su vještačenja i pribavljanje poslovne dokumentacije. Na izvanrednoj sjednici održanoj u Mostaru resorno ministarstvo gospodarstva zaduženo je vladi i Kriznom stožeru dostaviti izvješće i cjelokupnu dokumentaciju o izdavanju koncesije za kamenolom.

Županijska premijerka je na konferenciji za novinare pojasnila da aktualna vlada nema uopće podatke da je taj kamenolom radio. "Ova vlada nije izdala nikakvu koncesiju za taj kamenolom niti imamo evidentirane koncesijske naknade za kamenolom", rekla je predsjednica vlade HNŽ-a Marija Buhač.

Objavljene snimke

Mediji u BiH su proteklih dana izvješćivali da iza kamenoloma stoji sarajevska kompanija Sani d.o.o. Jablanica, čiji je vlasnik izvjesni Dženan Honđo. Pritom su objavljivali njegove fotografije u društvu s osuđivanim kriminalcima iz Sarajeva te pozivali na njegovo uhićenje.

Mediji tvrde i da je iz satelitskih snimki jasno da je kamenolom povremeno radio. Vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji odbile su govoriti o kaznenoj odgovornosti za ovu nesreću.

 

Video: FACE HD TV/YouTube

No, na fotografijama iz zraka jasno se vidi kako su bujične poplave aktivirale goleme količine stijenja iz kamenoloma koji se nalazi na brdu iznad naselja te je sravnjeno naselje Donja Jablanica. Do sada su u njemu otkrivena tijela 15 poginulih, a za najmanje još petero se traga.

Uvjeti za rad spasilaca su iznimno teški zbog velikih nanosa stijenja i srušenih obiteljskih kuća. Najave Meteoalarma u BiH ne ohrabruju budući da je za srijedu izdano narančasto upozorenje za jaču kišu na područjima koja su već pogođena poplavama i odronima.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.