Kriminalci AI-jem generirali glas šefa Fortenove. Zovu i traže novac

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Fortenova je prijavila je da je pod napadom kriminalaca koji se lažno predstavljaju kao njihov glavni izvršni direktor Fabris Peruško i traže plaćanje većih iznosa na račune.

Iz kompanije kažu kako kriminalci šalju glasovne poruke generirane umjetnom inteligencijom, a glas zvuči kao pravi Peruškov glas.

"Glasovna poruka CEO-a Fortenove je generirana uz pomoć AI-ja, glas zvuči kao pravi"

"Fortenova je danima pod pokušajem social engineering/phishing kampanje s ciljem plaćanja na bankovne račune koje kontroliraju kriminalci. Kampanja započinje putem messaging aplikacija, konkretno putem WhatsAppa, a višekratni napadi su zabilježeni u državama u kojima Fortenova posluje.

Meta napada je viši menadžment Fortenova grupe, a obrazac napada je isti – lažno predstavljanje u ime člana uprave, pozivanje na tajnost i žurnost te pokušaj iniciranja eksternog plaćanja s računa Grupe.

Riječ je o klasičnim elementima social engineering napada pri čemu je u više navrata zaprimljena i glasovna poruka CEO-a Fortenova grupe koja je generirana uz pomoć nekog od AI alata, a generirani glas zvuči kao pravi.

Ta je glasovna poruka poslana je i na brojne eksterne adrese pa želimo izvijestiti naše poslovne partnere i ostale moguće primatelje poruka da na njih ne nasjedaju, da izravno s kontaktom koji imaju u Fortenova grupi provjere autentičnost bilo kakvog zahtjeva za plaćanjem. 

Napad je prijavljen zagrebačkoj Policijskoj upravi, a kriminalističko istraživanje je u tijeku", objavila je Fortenova na svojoj internetskoj stranici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.