Kriza stanogradnje u Njemačkoj: "Stanje je sve gore"

Foto: EPA

Stanogradnja u Njemačkoj posustala je i u listopadu, uz gotovo polovinu građevinskih tvrtki bez novih poslova, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje instituta Ifo.

Čak 48.7 posto kompanija navelo je da u listopadu nisu dobile nove narudžbe za gradnju, pokazalo je mjesečno istraživanje instituta, za 2.1 postotni bod više nego u rujnu.

"Stanje je zbog povišenih kamata i poskupljenja građevnog materijala sve gore i gore. Svako drugo poduzeće bilježi povlačenje već naručenih projekata, a svako deseto financijske probleme", rekao je Klaus Wohlrabe, voditelj ispitivanja instituta Ifo.

"Novi poslovi u stanogradnji i dalje su na vrlo niskoj razini, a knjige narudžbi tvrtki polako se prazne", dodao je Wohlrabe.

Znakovi posustajanja pogoršavaju se iz mjeseca u mjesec, primijetio je Wohlrabe, dodajući da je desetina građevinskih kompanija zapala u financijske teškoće i nema naznaka da bi se poslovna klima uskoro mogla poboljšati.

Kazao je kako su izgledi za stanogradnju i dalje sumorni.

"Pogled na budućnost stanogradnje ne obećava ništa dobro, poduzeća se pripremaju na teška vremena", rekao je Wohlrabe. Čak 63.9 posto ispitanih poduzeća iz sektora građevine nema pozitivna očekivanja u stanogradnji za predstojeće razdoblje.

Udio tvrtki s otkazanim poslovima dosegnuo je u listopadu 22.2 posto, novu najvišu razinu otkada Ifo objavljuje izvješća, i viši je za 0.8 postotnih bodova nego u rujnu.

Očekivanja kompanija u sektoru spustila su se na "iznimno nisku" razinu, iskazanu u vrijednosti indeksa od minus 63.9 bodova, navodi Ifo.

Njemačka vlada je krajem rujna donijela paket mjera koje bi trebale potaknuti stanogradnju, među koje spadaju pojačane subvencije u sektoru socijalne stanogradnje kao i subvencije za troškove nastale podizanjem ekoloških standarda. Vladin cilj je izgradnja 400.000 novih stanova godišnje. 

Situacija se posljednjih godina, posebice u velikim gradovima, zbog dolaska velikog broja izbjeglica, ali i pojačane radne migracije, dodatno pogoršala.

U gradovima poput Berlina, Münchena i Frankfurta koncerni se žale da ne mogu privući novu radnu snagu upravo zbog nedostatka stambenog prostora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.