U Zagrebu će bez pedijatra ostati 5000 djece. "Roditelji su u panici"

Screenshot: HRT

Nedostatak pedijatara kronični je problem u Hrvatskoj. Nedostaje ih 87, a od 243, koliko ih ima, 85 je starijih od 60 godina. U tri zagrebačke četvrti čak 5000 djece ostat će bez primarnog pedijatra, izvještava HRT

Kroničan problem

Nakon 37 godina rada 68-godišnja pedijatrica Metka Regan odlazi u mirovinu. Srce joj, kaže, želi raditi, ali oči više ne mogu. "Radit ću do 31. prosinca. Osim što sam tu radila, sedam godina prije radila sam izvan Zagreba. Došlo je vrijeme, moram se ići odmoriti", dodaje ova liječnica koja se brine za više od 1600 djece. Kroz njezinu ordinaciju dnevno prođe pedesetak djece, a e-mailove i pozive ne broji, kaže.

"Doktorica ide u mirovinu nakon šest i pol, skoro sedam godina što smo zajedno. Tužno je to jer roditelji su jako zabrinuti, hodaju od ordinacije do ordinacije. Druge ordinacije koje rade su prekrcate, imaju previše posla, odgovornost je velika", napominje medicinska sestra Renata Šegić.

I nije to problem samo na Knežiji. I u susjednim četvrtima ista je situacija. "Špansko, doktor pedijatar je, nažalost, preminuo. Od nove godine je pedijatrica koja ima preko 75 godina u mirovini. Ona isto nema snage. Moja ordinacija je treća koja je sad u problemu. Znači, bit će blizu 5000 djece bez službenog pedijatra ako se nešto ne riješi", naglašava pedijatrica Regan.

"Roditelji su u panici"

"Ja konkretno imam dvoje djece, jedno dijete je s teškoćama u razvoju i stvarno nam je jako važno da znamo što će biti poslije nove godine", "Puno djece imamo u kvartu i bilo bi lijepo da dođe zamjena jer doktorica je svoje odradila i to je to", samo su neke od reakcija roditelja koji su u panici, prenosi HRT.

Nadamo se da bismo sada, kako su porasli i koeficijenti i plaće i u domovima zdravlja i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, mogli naći nekoga tko će iskazati interes za rad kod nas, odgovorila je ravnateljica Doma zdravlja Zagreb Zapad Jelena Rakić Matić.

Imaju osam specijalizantica, prvu u sustavu očekuju potkraj iduće godine. S obzirom na situaciju u Prečkom, neizvjesnost je sve veća. Prema riječima ravnateljice, Dom zdravlja je proveo 14 natječaja u potrazi za pedijatrom koji bi preuzeo ordinaciju. Pedijatar nije pronađen i odlučili su "ugasiti tim".

Pitanje je hoće li djecu morati preuzimati obiteljski liječnici jer samo u Zagrebu nedostaje šest pedijatrijskih timova, a sedam ih je bez nositelja, što znači da se pedijatri izmjenjuju svaki dan ili tjedan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.