Kruže fotke hvarskih vijećnika s gazdom Carpe Diema

Ćurković i HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća Jurica Miličić Foto: Društvene mreže

Hvarski gradski vijećnici trebali su prošli petak održati izvanrednu sjednicu nazvanu "Aktualno stanje u gradu Hvaru", do čega nije došlo zbog nedostatka kvoruma. Sve skupa trebalo je ići na ruku hvarskim ugostiteljima, među kojima i Carpe Diemu, s obzirom na to da je ovakav uopćen naziv sjednice ustvari podrazumijevao iznalaženje bilo kakvog zakonski izvedivog rješenja kako bi se povećala dopuštena razina buke.

>>U Hvaru otkazana izvanredna sjednica, htjeli povisiti dopuštenu razinu buke?

>>Tko je napadač na vlasnika Garifula? Povezivali ga s podzemljem, mlatio policajca...

Carpe Diem je dospio u fokus javnosti nakon što je njegov vlasnik Josip Ćurković - Ćos pritvoren zbog napada na vlasnika restorana Gariful Ivana Gospodnetića i njegovog suradnika Dinka Petričevića, poznatijeg kao ribar Mijo, koji je u tom napadu zadobio ozljede nosa, oka i glave.

Dio vijećnika se nije pojavio

Zbog toga što se dio vijećnika nije pojavio, nije došlo ni do rasprave koja bi vodila legalizaciji veće razine buke od 55 decibela, kako na Hvaru tako i na Paklinskim otocima.

O neodržanoj sjednici se i dalje govori te se u tabore dijele oni koji su na njoj bili i koji nisu bili. Dio Hvarana pokušaj da se sjednica održi smatra nezakonitim.

Među Hvaranima kruže i fotografije dvojice vijećnika u društvu sa spomenutim Ćurkovićem. Radi se o predsjedniku Gradskog vijeća Jurici Miličiću iz HDZ-a i nezavisnom vijećniku Jošku Rossu, koje smo kontaktirali. Zanimalo nas je jesu li Ćurkovićevi prijatelji te nas je zanimao i kontekst u kojem su se oni pred ovu sjednicu spominjali u vezi s Ćurkovićem.

Ovo je druga izvanredna sjednica

No, prije nego što se dotaknemo njih, pojasnimo kako je ova izvanredna sjednica ustvari trebala biti održana desetak dana nakon prve izvanredne sjednice, koja je organizirana i održana poslije Ćurkovićevog napada na Gospodnetića.

Na toj sjednici Gradsko vijeće je na znanje primilo peticiju građana kojom su zahtijevali da se radno vrijeme Carpe Diema ograniči do ponoći i da se provodi odluka o korištenju i zakupu javnih površina koja ne dozvoljava postavljanje akustičnih uređaja ili zvučnika, ali i da se od sanitarnog inspektora traži da počne primjenjivati Zakon o buci uz redovita mjerenja. Naglašeno je da će se bez iznimke početi provoditi zakon.

Kako se on počeo provoditi, dio vijećnika se predomislio oko donesenih zaključaka budući da dio lokala uz rigorozne mjere više ne može funkcionirati. Zato je planirana i nova sjednica, koja naposljetku ipak nije održana.

Predomislili se dan nakon što su inspektori počeli raditi posao

Smatra se da je dio lokalnih političara htio povećati maksimalnu razinu buke već dan nakon što se Državni inspektorat pojavio na otoku i proveo nadzor nad objektima Carpe Diem obitelji. Rezultati tog nadzora nisu poznati, ali Carpe Diem je na svojim društvenim mrežama objavio da zbog tehničkih razloga odgađa planiran party na Paklinskim otocima. 

Uskoro su objavili i da do daljnjeg ukidaju partyje na plaži Stipanska na Paklinskim otocima. Odluku su donijeli zbog važećih zakonskih propisa koji ograničavaju razinu buke u ugostiteljskim objektima, kažu. Naglasili su da će ovakav preokret usred sezone imati ozbiljan utjecaj na njihovo poslovanje.

Rosso: Smatramo da je ova situacija loša

Miličića smo kontaktirali preko službenog e-maila predsjednika Gradskog vijeća. Do kraja teksta nismo dobili odgovor. Zvali smo ga i na mobitel, ali se nije javljao. Rossa smo dobili telefonski. Potvrdio nam je da su na fotografijama on i Miličić. Rekao je da vjeruje kako je fotografija na kojoj je on nastala u prvoj polovini srpnja.

Pitali smo ga kako komentira navode da se novom sjednicom ide na ruku Carpe Diemu, pogotovo uz kontekst ovih fotografija koje sad kruže među Hvaranima. Rosso je poručio da su oni na sjednici htjeli predložiti odluku kakvu ima primjerice Grad Split kako bi se omogućilo povećanje buke za vrijeme sajma, odnosno festivala. 

"Vi možete kao Grad proglasiti sajamsko vrijeme. To smo htjeli i to bi omogućilo normalan rad hvarskim caffe barovima, ali i nastavak rada Carpe Diem Beachu. To je zato što smatramo da je sadašnja situacija, uz koju u gradu vlada pogrebna atmosfera, dugoročno štetna za hvarski turizam", kazao nam je Rosso.

Ćurkovića upoznao prije pet godina

Cijelu odluku Grada Splita, odnosno detalje na što se točno primjenjuje i za kada vrijedi, možete pogledati ovdje.

Kazao je da Ćurkovića poznaje oko pet godina, otkad je preuzeo istaknutu ulogu u vođenju Carpe Diema. Ističe da to poznanstvo nema veze sa sjednicom.

"Ostale suvlasnike poznajem i duže, 25 i 35 godina. Doduše, ne znam kako je to sada podijeljeno s njima oko vlasništva. Kako sam upoznao Ćurkovića? Bilo je to prije pet godina, kad smo također imali problema s prekomjernom bukom, a počelo je tako da sam bio zadužen za pregovore s Carpe Diemom. Tada smo dogovorili četiri zahtjeva nas vijećnika prema klubu. Svi su zahtjevi ispunjeni", rekao je.

"Možete li me odonda nazvati njegovim prijateljem? Možda i možete, od tada sjednem s gospodinom na kavu, porazgovaram. Za mene je to gospodin koji je ispunio sve zahtjeve iz dogovora. I ovo što je bilo mi ne sliči na njega, očito je doživio blackout", govori.

"Dakle, možete javnosti reći da sam prijatelj s gospodinom Ćurkovićem. Ali u Hvaru je poznato i da sam puno duže prijatelj s Ivanom Gospodnetićem Garifulom, za čije sam se pravo na proširenje ugostiteljske terase na Vijeću zdušno borio i izborio. No tada me nitko nije slikao s njim i slike slao novinama", rekao je.

Hvarani prosvjedovali protiv Carpe Diema

U svakom slučaju, mještani i dalje nisu naklonjeni ekipi iz Carpe Diema. Podsjetimo, nakon napada na vlasnika Garifula Gospodnetića i kuhara Petričevića dobar dio Hvarana odlučio je dati podršku dvojici napadnutih te su zatražili i odlazak Ćurkovića.

Prosvjed Hvarana nakon napada na vlasnika Garifula. Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
 

Održano je više prosvjeda, a na jednom od njih prosvjednici su spriječili goste Carpe Diema da brodicama krenu prema klubu, nakon čega se većina gostiju vratila, a neki su se i pridružili prosvjednicima.

Situaciju je prokomentirao i Ivošević

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević pisao je na Facebooku da je potez HDZ-ovog predsjednika Gradskog vijeća Jurice Miličića suprotan poslovniku rada Gradskog vijeća.

Naveo je da se radi o predstavi jer hvarski HDZ želi usred postupanja Državnog inspektorata prema Carpe Diemu na otočiću Marinkovac "nezakonito legalizirati njegovo nezakonito poslovanje" unatoč tome što je prilikom postupanja na Hvar došao i glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.