Kuret zove odvjetništvo u gradsku upravu, a Uskok već radi na Spaladium Areni?!



"NE TREBA mi reklama, mogu i bez toga, unatoč želji nekih medija da od mene rade zvijezdu. Hvala, ne treba. Članci su me pogodili i nije mi lako. Posao sam radio pošteno, nemam što kriti, iza svih odluka stojim i upravo zbog toga pozivam državno odvjetništvo da preispita poslovanje za vrijeme mog mandata. Da otklonimo svaku sumnju" kazao je bivši splitski gradonačelnik Ivan Kuret, kojeg su uzrujali napisi o nekim spornim odlukama, vezanim za Spaladium Arenu, ali i druge gradske projekte.

"Ne znam zašto me brutalno napadaju i tendenciozno iznose neistine. Ljudima koji su me izabrali da vodim grad, želim reći da nisu pogriješili i da nisu dali glas kriminalcu, kako to neki žele imputirati" ustvrdio je Kuret.

Kad su ga pitali kako misli da će državno odvjetništvo u Splitu na čelu sa Inkom Jurišić istraživati poslove gradske uprave, koje je kao šef gradske blagajne potpisivao i njen suprug Jure Jurišić, Kuret se naljutio. "Što to mene pitate", povisio je glas.

Zatvorena dvorana za koju Grad plaća 3,5 milijuna mjesečno - najbolji projekt?!

Spaladium Arena najbolji je takav projekt u Hrvatskoj, pohvalio se Kuret, te iznio tezu da možda upravo zbog toga nekima ne odgovara.

"Od svih dvorana naša je najpovoljnija, a uz nju Grad Split dobiva i trgovački centar, neboder i garaže. Toga u drugim gradovima nema" kaže Kuret. Čini mu se bezobraznim govoriti da je anekse potpisao u tajnosti, kad je o njima pričao u medijima, na poglavarstvu i sjednicama vijeća.

Može biti, ali riječi nije bilo o prvom aneksu, već samo drugom. Pozvao se kako je konzultantska kuća vodila sklapanje ugovora, i to ne samo u Splitu.
"Svi su zadovoljni, samo je u Splitu problem. Ugovori su intelektualno vlasništvo, bili su dostupni, ali se nisu smjeli kopirati i distribuirati. To je uobičajeno" kaže Kuret.

Aneksi, tvrdi, nisu štetni za grad. "Dapače, grad je izvršio sve svoje obaveze, gradilište je spremno za trgovački centar i ostalo, samo Sportski grad treba osigurati financiranje i nastavak gradnje. Grad Split ima garancije, jamstva od 10 milijuna kuna koje može aktivirati u slučaju potrebe. Tek sad plaćamo što je izgrađeno. Između prvog i drugog aneksa konzultirali smo i upravo osnovanu Agenciju za javno privatno partnerstvo. Tek tada smo potpisali drugi aneks, koji odgađa za godinu dana završetak izgradnje. Nije na štetu Splita, jer se rok dovršetka kompleksa nije promijenio, ali Sportski grad zato ima godinu dana manje za komercijalizaciju prostora. Ako Sportski grad ne bude u stanju izgraditi ostale sadržaje, može doći do raskida ugovora, ali nikako na štetu grada" zaključio je Kuret.

Aneksi Kuretu nisu sporni, ali su ipak privukli Uskok

Prvim aneksom se inače išlo u korist investitora, kojem je omogućeno da skine sredstva s posebnog računa i prije završetka cijelog kompleksa, što dotad nije bilo moguće. Nije ga predstavio ni poglavarstvu, i to, kako je pojasnio zbog brzine i ekspeditivnosti. Sada Grad plaća 3 i pol milijuna mjesečno, a nije trebao, i to sve dok se ne dovrši kompletan kompleks. Navodno je to učinjeno na pritisak banaka i zato jer je dovedena u pitanje izgradnja dvorane pred Svjetsko rukometno prvenstvo. Djeluje kao ucjena, stvar ispituje Uskok. 

"Spaladium Arena nije napravljena da bi odmah tekao med i mlijeko. Planiran je gubitak u prvim godinama poslovanja, a Grad postaje vlasnik praktički iz ničega. Nova radna mjesta dovoljan su razlog za Arenu, koju treba gledati kroz duži vremenski period" kaže Kuret, koji ne vidi apsolutno nikakav problem u tome što objekt za koji Grad Split plaća 3,5 milijuna kuna  svaki mjesec stoji - zatvoren, a ljudi se ne zapošljavaju već dobivaju - otkaze!

Tko to želi potjerati investitore?

O nezakonitoj prodaji gradskog zemljišta na Lokvama gdje bi se trebao graditi neboder od 11 katova nema govora, tvrdi Kuret, koji je odluku o tome potpisao dva dana prije prestanka mandata unatoč protivljenju članice poglavarstva zadužene za gradsku imovinu.
 
"Prvo, teren nije prodan, jer ugovor nije potpisan, baš zbog klauzule da se ne potpisuje dok se ne riješi spor oko vlasništva. Pitam se koji grad i gradonačelnik ne bi bili za ovakve projekte, koji ukupno u Splitu vrijede milijardu eura. A mnogi kasne iz banalnih razloga. S projektom na Lokvama besplatno bi dobili parking i prostor za vrtić, te osobe sa invaliditetom. Jesmo li trebali investitorima reći: Evo izbora, dajte pričekajte" pita se Kuret, koji drži da se žele potjerati investitori za račun nekih pojedinaca. 





Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.