Lakrdija od "aktualca" - Sanader na pitanja odgovarao lošim forama

DA VLADAJUĆIMA nije drago što oporba "ima zadnju" na aktualcu, pa onaj koji postavlja pitanje nakon dobivenog odgovora iz Vlade smije reći je li zadovoljan njime ili nije, pokazali su u više navrata, pokušavajući im to pravo oduzeti. No, na današnjem aktualcu, Vlada, predvođena premijerom Ivom "BMW" Sanaderom nije se udostojila niti odgovarati na pitanja.

Umjesto ispunjavanja smisla aktualca - demonstriranja odgovornosti Vlade prema parlamentu, prvenstveno je Sanader ismijavao oporbu zbog nedjeljnih lokalnih izbora. Jedini SDP-ovac koji je dobio odgovor je bio Ranko Ostojić koji je Sanadera upitao koliko je pao promet u trgovinama na malo. Kazao je da se "možda" radi o padu prometa od 15 ili 16 posto. Ostale podatke nije imao.

Primjerice, Daniel Mondekar ga je pitao koliko studenata u Hrvatskoj plaća školarine i kolike su školarine, Vesna Škulić ga je pitala koliko je Vlada rebalansom novca uzela osobama s invaliditetom, Marija Lugarić ga je pitala koliko su skinuli s plaća zaposlenima u obrazovanju, Gordana Sobol je pitala koje su antirecesijske mjere poduzete, Davorko Vidović je pitao Sanadera koliko mjesečno porezne obveznike košta prosječna potrošačka košarica, a Zorana Milanovića su zanimale osnovne crte zakona kojim SDP planira uvesti porez na štednju građana što je Sanader uporno ponavljao na predizbornim skupovima.

Sanader je Milanoviću samo pokazao novine s naslovnicom na kojoj piše - "Poraz ljevice u Dalmaciji: HDZ 158.000 glasova, SDP 84.000 glasova", dok je drugima čestitao na "uspjehu" na lokalnim izborima.

Skidanje imuniteta Glavašu

Nakon "aktualca" izglasava se skidanje imuniteta Branimiru Glavašu, nepravomoćno osuđenom za ratni zločin. Podsjetimo, odlukom saborske većine 12. siječnja 2008. godine kada mu je "rascjepkan" imunitet, HDZ je omogućio Glavašu da se brani sa slobode i u konačnici osigurao dovoljno vremena da se pripremi za bijeg te si osigura državljanstvo u vrijeme "privremene" slobode.

Podsjetimo, prvi čovjek mandatnog imunitetnog povjerenstva Damir Sesvečan, inače član HDZ-a, objasnio je kako je tek u petak navečer, na dan kada je Glavaš osuđen, došao do računala.

"Kada sam pogledao elektroničku poštu vidio sam zahtjev suda. Odmah sam u subotu sazvao sjednicu za ponedjeljak", rekao je Sesvečan o tome kako je moglo proći tri dana da se Glavašu skine imunitet dodajući kako je zahtjev suda prvo išao predsjedniku sabora Luki Bebiću koji ga je onda proslijedio povjerenstvu. Bebić je pak izrazio Sanaderovo mišljenje kako je izricanje presude Glavašu tjedan dana uoči izbora utjecalo na rezultat lokalnih izbora i da se politika ne miješa u sudstvo, a da bi sudstvo trebalo postupati na isti način.

A.B.
Foto: Bruno Konjević (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.