Le Penina stranka osvojila tri milijuna glasova više od izbornih pobjednika

Foto: Profimedia

Jučer je u Francuskoj održan drugi krug parlamentarnih izbora. Pobijedila je Nova narodna fronta (NFP), savez lijevih stranaka koji je osvojio 180 mandata u Nacionalnoj skupštini. 

Drugo mjesto je sa 159 mandata zauzeo Savez za Republiku, koji je imao podršku aktualnog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Nacionalno okupljanje (RN), krajnje desna stranka koja je bila favorit prema predizbornim anketama, osvojilo je tek treću poziciju sa 143 mandata. 

Francuski parlament ima ukupno 577 mjesta, što znači da su za natpolovičnu većinu potrebne ruke 289 zastupnika. Prema tome, jasno je kako nijedna opcija neće samostalno moći vladati, nego će sve ovisiti o postizbornim dogovorima. 

U drugi krug može ići više od dvoje kandidata

Inače, zanimljivo je da je RN u drugom krugu osvojio daleko najviše glasova, 10.110.013 (37.06 posto). RN je osvojio tri milijuna glasova više od NFP-a, koji je jučer dobio povjerenje 7.040.232 birača (25.81 posto). Savez za Republiku je osvojio 6.692.365 (24.53 posto). 

Francuski izborni sustav funkcionira tako da se 577 zastupnika bira u jednomandatnim izbornim okruzima. Pravila prvog kruga su relativno jednostavna. Pobjednik je onaj kandidat koji osvoji više od 50 posto glasova, uz uvjet da se radi o najmanje 25 posto od registriranih glasača u toj izbornoj jedinici.

Vrlo je teško osvojiti natpolovičnu većinu, tako da se gotovo uvijek ide u drugi krug. Zanimljivo je da u drugi krug ne idu samo dva kandidata s najviše osvojenih glasova, nego svi oni koji su prvom krugu osvojili više od 12.5 posto glasova. 

Teoretski u drugi krug može ući čak osam kandidata, no u praksi ih budu najčešće tri ili četiri. Kako se ne bi išlo u treći krug, u drugom krugu je za pobjedu dovoljna relativna većina. 

Ne postoji proporcionalnost

Francuski izborni sustav dopušta kandidatima da se povuku prije drugog izbornog kruga, unatoč tome što su u prvom krugu osvojili minimalno 12.5 posto glasova. Upravo se to dogodilo ove godine kad su NFP i Savez za Republiku pristali povući niz svojih kandidata kako bi spriječili pobjedu desnice.

Posljedica ovakvog izbornog sustava jest da ne postoji proporcionalnost između broja glasova koje stranka dobije i broja osvojenih mandata u Narodnoj skupštini. RN je već iskazivao nezadovoljstvo ovakvim izbornim sustavom. Na parlamentarnim izborima 2017. dobili su 13.2 posto glasova, ali su osvojili samo šest zastupničkih mjesta. 

RN imao više kandidata od svojih konkurenata

Jučer se glasalo u 501 izbornoj jedinici. Stranka Jordana Bardelle i Marine Le Pen u prvom krugu je osvojila najviše glasova u 258 od navedene 501 izborne jedinice. Međutim, RN je jučer poražen u 154 od 258 jedinica u kojima je pobijedio u prvom krugu. 

109 od 154 poraza dogodilo se u izbornim jedinicama u kojima je bilo odustajanja kandidata između dva kruga. Jučerašnji dvoboji su uglavnom završavali porazima za RN: od Nove narodne fronte (90 izgubljenih od 152), od predsjedničkog tabora (105 izgubljenih od 128) ili od LR-a (32 izgubljena od 39).

Rezultati se mogu i objasniti činjenicom da je RN u drugom krugu imao više kandidata od svojih suparnika, odnosno natjecao se u više izbornih jedinica, pa je tako mogao prikupiti više glasova. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.