Leasing kuće dokazano prevarile 50 tisuća građana, DORH već 4 godine radi izvide

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL - Shutter

DRŽAVNI regulator, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) u srpnju 2020. godine uputila je DORH-u prikupljenu dokumentaciju o Raiffeisen Leasingu (RBA Leasing) Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu na daljnje postupanje zbog osnove sumnje počinjenja kaznenog djela iz domene gospodarskih kaznenih djela, a kasnije je ta dokumentacija uvećana za niz drugih leasing kuća, mahom u vlasništvu banaka, no DORH još uvijek nije započeo istragu. 

>> Banke su tisućama Hrvata ukrale 700 milijuna kuna, nisu kažnjene. Ovo su krivci za to

Naime, kako su nas obavijestili, nakon četiri godine od prijave i dalje su u tijeku izvidi. Naglasimo kako se prevara procjenjuje na oko 700 milijuna kuna, a prevareno je oko 50 tisuća građana. Podsjetimo i da je prošlo dvije godine od kada je hrabra bankarica Sanja Mehinović u videointervjuu na Indexu otkrila sve detalje prevare, no leasing kućama se ništa do sada nije dogodilo. No, krenimo redom. 

Klijente su dijelili na glupe i pametne

Leasing društva u Hrvatskoj dvanaest su godina varala svoje klijente, koji su plaćali puno više rate leasinga nego što su trebali. Takva praksa bi se vjerojatno nastavila da nije bilo sada već bivše direktorice RBA Leasinga Sanje Mehinović, koja je ne samo prijavila svoju leasing kuću za nepravilnosti i nezakonitosti nego je predala i sve dokaze. 

U ekskluzivnoj ispovijesti, koju smo objavili 2021. godine, Mehinović je vrlo detaljno objasnila kako su banke tisućama Hrvata ukrale 700 milijuna kuna. Naime, bila je riječ o jednostranom određivanju kamatne stope za leasing rate/obroke po kamatnoj stopi (marži), a ona je bila inicijalno veća od ugovorene te su zbog toga primatelji leasinga tijekom trajanja ugovora platili veći iznos kamata nego što su stvarno dugovali. 

Prevara je bila razrađena tako da su postojale dvije liste klijenata. Na prvoj su bili povlašteni klijenti i velike korporacije, za koje se banka bojala da bi mogli otkriti prevaru, i njima je rata leasinga obračunata na pravi način. 

Već četiri godine rade izvide

Drugu listu činili su "obični klijenti" koje su namjerno varali jer su smatrali da ih neće moći otkriti. Neki iz ove druge skupine ipak su otkrili prevaru, a RBA se s njima nagodila kako ostali klijenti ne bi saznali da plaćaju više nego što bi trebali. 

Ministarstvo financija, koje ima Odjel za kontrolu leasinga, u početku nije uopće reagiralo na njene dokaze protiv leasing društava, a nevoljko je u startu krenula i sama HANFA. No količina dokaza bila je tolika da se slučaj nije mogao ignorirati. 

Državni regulator na kraju je utvrdio da su leasing kuće, mahom u vlasništvu banaka, suprotno potpisanom ugovoru i potpuno neosnovano povećavale rate otplate za korisnike leasinga. Prevara je utvrđena u razdoblju od 2008. do 2020. godine, no mnogi neće moći doći do svog novca jer je HANFA zaključila da je ionako većina slučajeva u zastari. Sve je prijavljeno DORH-u, no oni već četiri godine, kako su nam priznali, rade na izvidima. 

O izvidima se može obavijestiti javnost

"Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu provodi izvide, koji su tajni, sukladno članku 206. f stavak 1. Zakona o kaznenom postupku", stoji u odgovoru koji smo dobili ovaj tjedan. Kada smo prošle godine pitali DORH što je s ovim slučajem, rekli su nam kako i dalje prikupljaju dokumentaciju. 

Zakon o kaznenom postupku kaže da je postupanje tijekom izvida tajna, no tijelo koje provodi izvide, u ovom slučaju Općinskog kazneno državno odvjetništvo, može, kada to nalaže interes javnosti, izvijestiti javnost o postupku. No procijenili su, očigledno, da to u ovom slučaju nije potrebno. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.