Lesar: Sanader ima 84 mandata

MILANOVIĆ više ne može okupiti većinu jer Sanader ima 84 mandata, zahvaljujući političkom postizbornom braku koji je dogovorio s Jamajkanskom koalicijom još u lipnju, piše Dragutin Lesar na Blogeru.

Ovom je HNS-ovcu prekipjelo postizborno natezanje HDZ-ovog Ive Sanadera i koalicije HSS-HSLS pa je odlučio istresti svoje odgovore na pitanja koja se postavljaju u medijima u ovom pregovaračkom razdoblju.

"Vladajuća većina ima 84 mandata, oporba 69 mandata; no pod uvjetom da član cigansko-romske koalicije izgubi već proslavljeni mandat, onda će odnos biti 83 – 70", piše Lesar koji se pomirio s mjestom u oporbi. Za zeleno-žute i njihovo trgovanje s plavima, kaže da se radi isključivo o interesnoj koaliciji, koja umjetno stvara ozračje neizvjesnosti.

"Stvaranje ozračja neizvjesnosti je u funkciji podizanja pregovaračkih pozicija, s jedne strane i s druge strane stvaranja pogodnog trenutka kada će u interesu 'općeg dobra i Hrvatske' ući i u formalnu koaliciju s HDZ-om", kaže Lesar za Josipa Friščića, za kojega tvrdi da ne želi ponoviti grešku koju je napravio Zlatko Tomčić 2003. pa sada oteže i odugovlači, iako je, piše Lesar, pregovori o postizbornoj koaliciji HDZ-a s "Jamajka koalicijom" i Miloradom Pupovcem iz SDSS-a završili još u lipnju mjesecu".

Tvrdi da nema povjerenja između uvijek nasmiješenog političkog supruga Friščića i supruge Adlešić te da Adlešić i Ivan Čehok sigurno neće participirati u izvršnoj vlasti jer su prelukavi da prokockaju sljedeće lokalne izbore.

Na pitanje postoji li još uvijek mogućnost da SDP-ov Zoran Milanović sastavi Vladu lijevog centra, Lesar odgovara s "ne", no to više povezuje s promašenom kampanjom i dodvoravanjem Friščiću, nego s micanjem Ljube Jurčića s mjesta kandidata za premijera.

Odbacuje nagađanja da HNS ima ikakve veze s HDZ-om i pokretanje tih priča pripisuje taborima velikih stranaka koji žele oslabiti pregovaračku poziciju žutozelene  "Jamajka koalicije".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.