Libija bi ponovno mogla utonuti u građanski rat

OSVRNUVŠI se na sukobe koji su prošlog tjedna ponovno izbili u Tripoliju, čelnik libijskih prijelaznih vlasti upozorio je da postoji opasnost da Libija ponovno utone u građanski rat ako se brojne paravojne formacije ne stave pod kontrolu.

Šef Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Jalil kazao je kako je vlada suočena s "nezahvalnim opcijama" dok se bori s obuzdavanjem tisuća boraca koji su formirali paravojne borbene odrede tijekom mjeseci građanskog rata. "Moramo se oštro obračunati s takvim izljevima nasilja. Ukoliko dopustimo podjele ponovno će doći do građanskog rata", prenosi Jalilove riječi Reuters.

Prijelazne vlasti pokušavaju stvoriti jaku vojsku kombinirajući ostatke bivših Gadafijevih postrojbi i bivše pobunjenike. Ostale su pokušali integrirati u "građanski život", obećavajući radna mjesta onima koji se razoružaju. Međutim, Libijci su slabo odgovorili na tu ponudu, pa se i dalje drže svog oružja. Logično, u podijeljenoj zemlji kao što je Libija to znači stalne sukobe.

"Ako nema sigurnosti, onda nema ni zakona, razvoja i izbora. Nažalost, ljudi sve više uzimaju zakon u svoje ruke", zaključio je Jalil.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.