Liječnici: Korona bi mogla biti povezana s rijetkom, ali ozbiljnom bolesti kod djece

Foto: Epa

OMANJI, ali ipak sve veći broj djece obolijeva od rijetkog sindroma koji bi mogao biti povezan s koronavirusom, a simptomi su bolovi u trbuhu i srčana oboljenja, upozorili su britanski i talijanski pedijatri.

Pedijatrijsko društvo za intenzivnu njegu u Velikoj Britaniji (PICS) objavilo je jučer "važno upozorenje" britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) o malom porastu broja slučajeva kritično bolesne djece koja imaju "istovremene simptome sindroma toksičnog šoka i atipične Kawasakijeve bolesti", s time da su neka od te djece pozitivna na covid-19.

Kawasakijeva bolest relativno je rijetka akutna dječja bolest. Radi se o sistemskom vaskulitisu, tj. upali stijenke srednje velikih i malih arterija, piše CNN.

"Raste zabrinutost da se kod djece u Velikoj Britaniji pojavio upalni sindrom"

U upozorenju koje je NHS uputio liječnicima opće medicine u Velikoj Britaniji stoji kako je u posljednja tri tjedna "došlo do očitog porasta broja djece svih dobnih skupina kod kojih je prisutno višesistemsko upalno stanje koje zahtijeva intenzivnu njegu“.

"Raste zabrinutost da se kod djece u Velikoj Britaniji pojavio upalni sindrom povezan s covidom-19 ili da možda postoji drugi, za sada neidentificirani, zarazni patogen povezan s tim slučajevima", stoji u upozorenju.

Zdravstveni djelatnici i dalje smatraju da je rizik da djeca teško obole od koronavirusa i dalje vrlo mali.

"Srećom, bolesti slične Kawasakijevoj su vrlo rijetke, kao i broj ozbiljnih komplikacija povezanih s koronavirusom kod djece. Ipak, važno je da su liječnici svjesni bilo kakvih potencijalnih veza kako bi djeci i mladima mogli pružiti što potpuniju njegu", rekao je liječnik Simon Kenny iz NHS-a.

Vezu istražuju i talijanski liječnici

Talijanski liječnici također istražuju moguću vezu između pandemije koronavirusa i teške upalne bolesti djece koja dolaze u bolnice s visokom temperaturom i otečenim arterijama.

Liječnici na sjeveru Italije, jednom od najvećih svjetskih žarišta covida-19, prijavili su neuobičajeno velik broj djece mlađe od devet godina s teškim oblicima rijetke bolesti Kawasakijeve bolesti.

U bolnicu u Bergamu stiglo je protekloga mjeseca više od 20 djece s teškim vaskularnim upalama, šest puta više nego u godinu dana, rekao je dječji kardiolog Matteo Ciuffreda.

Dodao je da je samo nekoliko njih bilo pozitivno na koronavirus i da su mu se sa sličnim slučajevima javili kolege iz Madrida i Lisabona.

Pozvao je liječnike da dokumentiraju svaki takav slučaj kako bi se utvrdilo ima li veze između Kawasakijeve bolesti i covida-19 te najavio da će svoja saznanja objaviti u znanstvenom časopisu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.