Liječnici u SAD-u transplantirali bubreg budnom pacijentu. Idući dan je išao kući

Screenshot: New Scientist

Kirurzi bolnice Northwestern Medicine u Illinoisu proveli su prvu transplantaciju bubrega u SAD-u dok je pacijent u budnom stanju. 28-godišnji John Nicholas iz Chicaga, mogao je tijekom operacije gledati kako mu kirurzi uklanjaju stari i stavljaju novi bubreg. 

Liječnici su umjesto opće anestezije, koja je standardna za takvu operaciju, pacijentu dali spinalnu anesteziju, sličnu onoj koja se koristi kod carskog reza. Transplantacija je trajala manje od 2 sata, piše New Scientist

Razlika između opće i spinalne anestezije 

Opća anestezija je postupno smanjivanje funkcija središnjeg živčanog sustava koje uzrokuje najprije gubitak svijesti, zatim neosjetljivost na bol, gubitak sjećanja na operaciju i na kraju mišićnu relaksaciju. Opća anestezija se postiže davanjem jednog ili, puno češće, istovremenim davanjem različitih anestetika, navodi KBC Osijek. 

Tijekom spinalne anestezije se anestetik daje u tekućinu koja okružuje leđnu moždinu. Ova vrsta anestezije se može primijeniti na gotovo sve zahvate na nogama, kukovima, zdjelici, donjem dijelu trbuha (uključujući i carski rez). 

Tijekom operacije pričao s kirurzima 

Nicholas je za vrijeme operacije, koja se održala 24. svibnja, bio budan i potpuno svjestan toga što se oko njega događa, a da pritom nije osjećao nikakvu bol. Za vrijeme zahvata je razgovarao s kirurzima o detaljima operacije.  

Otpušten je iz bolnice sljedećeg dana. Inače pacijenti nakon presađivanja bubrega u bolnici ostaju dva do tri dana. Ovakva opcija je pogotovo pogodna u složenijim slučajevima kada pacijent, zbog medicinskih razloga, ne može primiti opću anesteziju. Prednost spinalne anestezije je i kraći postupak te brži oporavak.  

"Ovo je bilo prilično cool iskustvo. Znao sam što se događa i bio svega svjestan. U jednom trenutku tijekom operacije sam pitao kada će proraditi spinalna anestezija. A oni su već krenuli s operacijom. Dali su mi blagi sedativ, čisto da se smirim, ali sam bio cijelo vrijeme svjestan toga što rade. Pogotovo kad su me oslovili i pričali o fazama zahvata", ispričao je Nicholas. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.