Liječnik koji je primio mito radi; USKOK stopirao njegovo uhićenje

LIJEČNIK Klinike za otorinolaringologiju KBC-a na Šalati Mislav Gjurić, koji je početkom ožujka uhićen jer je od oca pacijentice primio mito u iznosu od 4500 kuna vraćen je na posao, jer ni ravnateljstvo bolnice niti ministar zdravstva nisu pokrenuli disciplinski postupak protiv njega. Zagrepčanin D.K. tvrdi da je USKOK tri puta obustavljao akciju i da je zaslužan što je Gjurić na slobodi.

D.K. je šokiran činjenicom da liječnik koji je 8. ožujka uhićen s obilježenim novčanicama normalno radi. Čini mu se da je cijela njegova akcija bila nepotrebna jer mu je jasno da nitko ništa ne želi učiniti.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazao je da je Inspekcija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dva tjedna nakon uhićena jedino pronašla nepravilnosti u naplati participacije za hospitalizaciju djevojčice. Obitelji su vraćene 174,78 kune, a odluku o povratku je potpisao ravnatelj KBC-a Zagreb Željko Reiner koji je medijima dao izjavu da ne postoji institut suspenzije liječnika.

Otac djevojčice koju je Mislav Gjurić slao na operaciju nije sasvim siguran koja je dijagnoza njegova djeteta. U otpusnom pismu piše da se radi o kroničnoj upali uha, pa obitelj još pokušava utvrditi o čemu se zapravo radi.  Sa Šalate nikada nisu dobili kompletnu dokumentaciju o medicinskom stanju djevojčice.

"Kada smo o dijagnozi pitali šefa ORL-a Nikolu Šprema koji djevojčicu liječio 20 godina, odgovorio je da on nije sedam godina studirao medicinu da bi prevodio s latinskoga"- kaže D.K.

Jako je revoltiran jer je ispalo da je slučaj uhićenja liječnika bio dio političke promocije Vladina antikorupcijskog plana, a prava je istina da je cijela akcija bila iznimno teška i da je nekoliko puta visjela o koncu.

Nakon što je dozano da je Udruga za promicanje kvalitete u otorinolaringologiji, kojoj je obitelj trebala uplatiti 4500 kuna, registrirana na kućnoj adresi doktora Gjurića i da joj je on predsjednik, D.K. kaže da mu je sve postalo sumnjivo.

Ohrabren podrškom prijatelja i u velikoj žurbi, jer je mu je kćeri već ležala u bolnici i bilo je samo nekoliko dana do operacije, D.K. je nazavao 92. Kaže da je službenik koji je primio poziv odradio sve te da je policija vrhunski organizirala posao, no zapelo je na USKOK-u koji je tri puta obustavljao akciju, navodno na razini lokalnih županijskih filijala.

D.K. tvrdi da je USKOK zaslužan što je Gjurić odmah nakon saslušanja pušten na slobodu. Službenica Antikorupcijskog ureda obrazložila je da je donesena takva odluka jer je "kvalitetno iznio svoju obranu". USKOK je zaustavio akciju tvrdeći da nema dokaza o mitu, da se eventualno može govoriti o zloporabi položaja.

"Možete li to vjerovati? Mi donosimo žiroračun Udruge koja je registrirana na jednog čovjeka, i to liječnika koji u državnoj bolnici treba operirati naše dijete, na taj račun do ponedjeljka trebamo uplatiti 4500 kuna i njima tu nema dokaza o mitu! Da ne govorim da su obarali stvar i nakon što je s policijom dogovoreno da ćemo pokušati izvesti direktnu uplatu na ruke liječnika"- ogorčen je D.K.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.