KORONAVIRUS

Lijekovi koje je dobio Trump otkrivaju težinu njegove bolesti

Foto: 123rf/EPA

NAKON povratka u Bijelu kuću iz bolnice Walter Reed National Military Medical Center, američki predsjednik Donald Trump ponovio je poruke građanima da se ne boje koronavirusa te da ne dopuste da im zavlada životima.

"Jedna stvar je sigurna. Ne dopustite da zavlada vama i preuzme vaše živote, ne bojte se, pobijedit ćete ga", poručio je Trump.

Još u bolnici, u kojoj je proveo četiri dana, Trump je slao poruke da je dobro te da ima blage simptome, a slične ocjene mogle su se čuti i od njegovih liječnika.

No, tretman koji je dobio Trump, baš kao i činjenica da je dobivao kisik, govori nešto drugačiju priču. Prema informacijama koje su odaslali njegovi liječnici, on je, uz vitamine i minerale poput cinka primio remdesivir, deksametazon i REGN-COV2.

Da mu je stanje stvarno bilo dobro, a simptomi blagi, odgovorni liječnici vjerojatno mu ne bi dali takvu terapiju. Naime, niti jedan od navedenih lijekova nije službeno preporučen za bolesnike s blagim simptomima iz različitih razloga

Infektolog: Klinička slika vjerojatno je bila barem srednje teška

Infektolog, predstojnik klinike za infektologiju KBC-a Split, kaže da je teško reći kolika je stvarna težina Trumpove bolesti.

"O tome možemo samo nagađati. No prema odabiru terapije možemo pretpostaviti da je njegova klinička slika bila barem srednje teška. Očito nije bila blaga. Moguće je da je imao neki nalaz na plućima koji je ukazivao na upalu pluća", kaže Ivić.

>>Kakav je to lijek Remdesivir koji je Trump primio u bolnici?

Remdesivir i deksametazon daju se ljudima s upalom pluća koji trebaju kisik

Na stranicama European Medicine Agency (EMA), u odobrenju za korištenje lijeka Veklury, koji sadrži remdesivir, za liječenje covida-19, piše da se daje osobama koje imaju upalu pluća i trebaju kisik (skrinšot dolje). Njegov učinak za sada nije uvjerljivo dokazan, a može imati ozbiljne nuspojave kao što su bolesti jetre i bubrega, alergije i druga ozbiljna zdravstvena stanja.

Deksametazon je vrsta kortikosteroida, a oboljelima od covida-19 daje se kako bi se suzbila citokinska oluja, pretjerana reakcija obrambenog sustava koja može uzrokovati oštećenja na organima, osobito na plućima.

>>Kakav je to lijek Remdesivir koji je Trump primio u bolnici?

EMA, National Health Service u Velikoj Britaniji i National Institutes of Health (NIH) u SAD-u preporučuju ga za oboljele od covida-19, no samo pacijentima koji su hospitalizirani, koji su na respiratorima ili koji trebaju kisik zbog teškoća s disanjem.

U kliničkim istraživanjima deksametazon je smanjio smrtnost kod pacijenata na respiratorima za jednu trećinu, a onih na kisiku za jednu petinu. Bolesnici koji nisu trebali pomoć u disanju nisu imali dokazane koristi od lijeka.

>>Trumpu dali prvu dozu deksametazona. Što je to?

Na temelju ovih rezultata autori studije  zaključili su da bi deksametazon mogao spriječiti svaku osmu smrt bolesnika na respiratoru te svaku dvadeset i petu kod onih koji uzimaju kisik.

Osobama koje ne trebaju kisik deksametazon se ne preporučuje jer su istraživanja pokazala  da on, budući da suzbija reakciju obrambenog sustava, može potaknuti pojačanu reprodukciju virusa, osobito kroz dužu upotrebu. Deksametazon također može imati ozbiljne nuspojave kao što su psihoza i paranoja.

Infektolog: Trump je imao barem srednje tešku kliničku sliku

Ivić kaže da su remdesivir i deksametazon lijekovi preporučeni za ljude koji imaju teže kliničke slike, koji imaju nedostatak kisika i upalu pluća.

"To su lijekovi koji su preporučeni za takve situacije, a preporučeni su za relativno kratke terapije do oko pet dana. Objektivno u većini infekcija kratkotrajne kortikosteroidne terapije najčešće neće pogoršati bolest. No dugotrajne mogu. U slučaju covida-19 preporučeno je da terapija traje pet do deset dana, ali ne duže. Ako u tom razdoblju pomogne, pomogne", kaže Ivić.

Američki časopis Science također je ocijenio da Trump spada u skupinu oboljelih s umjerenim simptomima.

Eksperimentalni lijek ne daje se ljudima s blagim simptomima

REGN-COV2 je možda najmanje sporan od tri lijeka koje je primio Trump, barem kada je u pitanju faza bolesti. On se može davati u ranom stadiju, kao neka vrsta zamjene za cjepivo, no on još nije prošao sve tri faze kliničkih istraživanja i nije dobio odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove (FDA). S jedne strane ta činjenica predstavlja određeni rizik, no s druge, liječnici su vjerojatno procijenili da je on relativno malen, manji od moguće koristi.

REGN-COV2, koji proizvodi tvrtka Regeneron, eksperimentalni je lijek, koktel umjetno i prirodno stvorenih monoklonalnih protutijela koja bi trebala suzbijati reprodukciju virusa SARS-CoV-2 tako što se vezuju na proteine kojima on ulazi u stanice. No istraživanja su pokazala da on ima najveći efekt kod ljudi čiji obrambeni sustav nije razvio dovoljan odgovor na virus, a virus se značajno reproducirao.

"Najveća korist od liječenja bila je kod pacijenata koji nisu uspostavili vlastiti učinkoviti imunološki odgovor, što sugerira da REGN-COV2 može pružiti terapijsku zamjenu za prirodni imunološki odgovor", izjavio je za američke medije George D. Yancopoulos, predsjednik i glavni znanstveni službenik Regenerona.

"Pacijenti koji su ga primili imali su manje šanse da sami očiste virus i bili su u većem riziku od dugotrajnih simptoma", dodao je.

Zanimljivo je da je Trump primio dva puta veću dozu ovog skupog lijeka od one koja je preporučena. U američkim znanstvenim časopisima stručnjaci spekuliraju kako je moguće da je Trumpov liječnički tim htio biti siguran da će se protutijela duže zadržati u njegovom organizmu.

Trumpova terapija nije zabranjena za pacijente s blagim simptomima

Ivić ističe da ipak treba imati na umu da pacijentima s blagim kliničkim slikama nije zabranjeno dati remdesivir, pa čak ni deksametazon.

"Primjerice, ako želite spriječiti negativan razvoj bolesti. Ako očekujete da je vjerojatnost da će efekti terapije biti negativni mala, onda imate razloge dati terapiju kako biste spriječili loš razvoj bolesti. Moguće je da su neku ulogu u poboljšanju Trumpova stanja imala i monoklonska protutijela. To ne znamo. Za sada o tome još nema kliničkih podataka", zaključio je splitski infektolog.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Donalda Trumpa instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Donald Trump

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.