Lijepa priča nedjeljom: Nenad Bakić pokrenuo robotičku revoluciju - u škole ide 1000 robota

Foto: Croatian Makers, Facebook

HRVATSKO školstvo je u vrlo lošem stanju, a država nema znanja i volje za unaprjeđenje sustava, pa je taj posao na sebe preuzeo poduzetnik Nenad Bakić.

Kako bi potaknuo razvoj i stjecanje novih znanja mladih, Bakić je 2014. pokrenuo projekt Croatian Makers, kroz koji školama donira opremu za robotiku.

Dio tog projekta je i nedavno predstavljena Croatian Makers liga koja je naišla na veliki interes školaraca i potaknula robotičku revoluciju u hrvatskom školstvu.

Iako je pri pokretanju robotičke lige - natjecanja u robotici kroz koje će školarci usvajati nova znanja - bila planirana donacija od 200 robota za 30 škola, interes je daleko veći.

Umjesto da poveća kriterije ulaska u natjecanje, Bakić je odlučio povećati broj robota, kojih će ove godine biti tisuću.

"Revolucija je počela. I ovo je samo početak!"

"Kad smo pokretali ligu, razmišljali smo o probnoj godini s 200 robota / 30 škola, pa poslije što bude -- bude. Onda smo odlučili ići 'na veliko', kupili 400 robota, planirali 50-60 škola (i ostalih institucija koje rade s mladima).

Nakon najave projekta suočeni s količinom prijava koje su se počele slijevati kao lavina, mogli smo birati da li biti restriktivniji u prijavama ili povećati broj robota i sudionika. Povećali smo broj robota, na 650, pa na 750, pa na 800 i na kraju 1.000. Što znači da ćemo uključiti 166 škola i drugih ustanova. Kako već sada imamo preko 200 prijava -- pogledajte raspored prijava na donjoj tablici (u većim gradovima ne razaznaje se broj) -- morat ćemo biti selektivni.


Skok s 200 na 1.000 nije samo druga kvantiteta, nego i kvaliteta. Morat ćemo izmijeniti način rada, organizaciju, sve je puno kompleksnije. Možda ne uspijemo u potpunosti projekta, kako smo planirali. Možda uspijemo.

Ali u svakom slučaju, barem 1.000 robota će ostati u hrvatskim školama: jedinstvena platforma, što će omogućiti ogromne sinergije. Ali skoro sigurno i više od toga (uspjet ćemo -- ali držite nam fige!). Revolucija je počela. I ovo je samo početak", napisao je Bakić na stranici Croatianmakers.hr.

Mjesta u koja odlaze donacije


Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje.

Ideja je mladima omogućiti da se razviju usprkos lošem sustavu

U prošlogodišnjem razgovoru za Index Bakić je rekao da kroz projekt Croatian Makers želi mladima omogućiti razvoj svojih potencijala usprkos lošem sustavu.

"Hrvatsko školstvo je disfunkcionalno i u kratkom, a vjerojatno i srednjem, roku nepopravljivo na sustavnoj razini ‘odozgo’. Moja ideje je stoga bila ‘zasuti’ ovom inicijativom temelje, i tako omogućiti mnogim mladim ljudima da se razviju usprkos sustavu, a s vremenom bi to moglo i promijeniti sustav ‘odozdo’", rekao je Bakić.


Projekt Croatian Makers funkcionira kroz privatno financiranu udrugu Institut za razvoj i inovativnost mladih.

U projekt Croatian Makers lige kao partneri uključeni su i uspješna hrvatska softverska kompanija Pet Minuta, agencija Bruketa & Žinić, agencija za ljudske resurse Selectio te internetski servis za zapošljavanje MojPosao.

I vi možete podržati Croatian Makerse

Projekt Croatian Makers donacijama mogu podržati svi zainteresirani. Primaju se novčane donacije koje se koriste isključivo za kupnju robotičke opreme za provedbu edukacije.

"Omogućujemo mnogim mladim ljudi učenje o robotici, automatici i programiranju ('codingu') i dajemo im priliku da se uključe u suvremene tokove. Dijeljenjem opreme i organizacijom Croatian Makers lige, a kasnije i drugih aktivnosti, svim zainteresiranim školama, udrugama i drugim organizacijama, želimo da se od rane dobi kod sve djece razvijaju sposobnosti, nova znanja, želja za učenjem i osjećaj uspješnosti", navodi se na stranicama Croatian Makersa.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.