Foto: Facebook
Nakon pobjede na kulinarskom showu, prvo je godinu dana radio u Hrvatskoj, nakon toga odlazi na putovanje Azijom. Na putovanju posebno ga je očarao Tajland - dobra hrana, veseli ljudi i tropska klima - te je pala odluka o preseljenu.
"Želio sam resetirati svoj pogled na svijet"
"Nakon završetka MasterChefa, Dino Galvagno - tadašnji glavni chef žirija, mi je ponudio posao u svojem novootvorenom restoranu 5/4 u kojem sam se zadržao oko godinu dana. Već kao klinac, sanjao sam o dalekim putovanjima na Istok i u neistražene dijelove svijeta. Želio sam okusiti pravi kulturni šok, resetirati svoj pogled na svijet, i naučiti nešto novo - proširiti svoje kulinarske, ali i duhovne vidike. I tako sam odlučio krenuti na 200 dnevno putovanje kroz Aziju, doslovce preko noći.
Počeo sam u Pekingu, te se lagao smucao kroz Kinu do Vijetnama, pa Kambodža, Tajland, Indija i na kraju puta - Himalaja i Nepal. Od svih navedenih država, Tajland me najviše očarao - koliko zbog street fooda na ulicama Bangkoka, pa do uvijek srdačnih i veselih Tajlanđana. Naravno, tropska klima je još jedan veliki bonus u ovoj matematici. Nakon puta vratio sam se kući, te sastavio plan povratka u Tajland - te upis u Le Cordon Bleu kulinarsku akademiju - također, doslovce preko noći", kaže Lesar.
U Bangkoku završio francusku kulinarsku akademiju
U Bangkoku je, kao jedan od najboljih studenata, završio francusku kulinarsku akademiju Le Cordon Bleu koja svoje podružnice ima diljem svijeta, pa tako i na Tajlandu.
"Školovanje je trajalo godinu dana, sa svakodnevnom teoretskom i praktičnom nastavom. Školu vode iskusni francuski chefovi s impresivnim radnim stažom, koji ne vole gledati kroz prste i svakodnevno treniraju svoju strogoću - na nama studentima. Dan u akademiji započinje s teoretskim dijelom nastave koji traje nekih 4-5 sata, i kroz koje chefovi demonstriraju, uče i objašnjavaju tehnike koje koriste tijekom kuhanja. Nakon teoretskog dijela, slijedi još dodatnih 3-4 sata praktične nastave - u školi, gdje studenti repliciraju zadane recepte uz nadzor chefova. Svaki korak se boduje, te na kraju školovanja potrebno skupiti zadovoljavajući broj bodova da bi se prošlo u idući stupanj - te na kraju svega, dobila i diploma. Moj smjer je podijeljen u 3 skupine - Beginner, Intermediate i Superior. Mogu se pohvaliti da sam sva 3 smjera završio u TOP 3 u razredu", kaže Lesar.
Restoran otvoren osam mjeseci i već je najbolji u Phuketu
S djevojkom, koja je diplomirala na istoj akademiji, otvorio je restoran na najpopularnijoj plaži u Phuketu. Trenutno imaju oko 15 zaposlenih.
"Restoran se zove 'Rustic - Eatery & Bar' i nalazi se na samoj beach-front lokaciji najpopularnije plaže Phuketa - Patong Beach. Trenutno imamo oko 15-ak zaposlenih, od jutarnje smjene pa do dinner servisa", kaže Lesar.
Da Lesar i njegova ekipa rade vrhunski posao pokazuju i ocjene posjetitelja na TripAdvisoru gdje je njegov restoran u kretkom roku dogurao do prvog mjesta u Phuketu. Posjećuju ih turisti ali i lokalci, a kuhinja je internacionalna.
"Eto, za samo 7. mj uspjeli smo se pogurati na prvo mjesto. To nam je i bio prvi cilj. Sada nivo treba dići na nacionalnu razni, pa kasnije Azijsku itd.. Nikad ne stajemo. U restoranu često mijenjam meni, svakih 2-3 tjedna, te je teško staviti neki "label" na moju hranu. Na karti imam talijanska, francuska, japanska, tajlandska, indijska, indonežanska jela... Znam, zvuči čudno, al' želim šarenu i raznoliku kuhinju - nešto za svakoga. Mogli mi reći "fuzija" - al ne volim koristiti taj termin. Jednostavno moderna-internacionalna kuhinja. Mislim da je omjer turista i lokalaca jednak. 50 - 50%. Imamo zanimljiv koncept kojim privlačimo oba tipa klijenata. Do sada sam nahranio ljude iz doslovce svakog kutka svijeta", kaže Lesar.
Mlađim kolegama, koji tek ulaze u svijet gastronomije Nikola Lesar poručuje da što prije steknu internacionalno iskustvo.
"Čim više internacionalnog iskustva - i čim prije. Hrvatska je još u gastronomskim pelenama te ne nudi toliko prilika i šansa kao druge države svijeta. Moj savjet - odaberete dragu vam državu, kupiti kartu i to je to. Možda zvuči teško, al', vjerujte mi - isplati se trostruko", zaključuje Lesar.