Pobjegao iz Nigerije, radio za Gotovinu, a sada ima popularni restoran u Zagrebu

 Foto: Luka Šangulin / Index; Facebook African Cuisine & Bar

AFRICAN Cuisine & Bar u samo četiri mjeseca rada postao je jedan od popularnijih novih restorana u Zagrebu, što pokazuju i pozitivne reakcije gostiju na njihovoj Facebook stranici - preko devedeset ocjena, od koji je najlošija četiri zvjezdice.

Afrički restoran, smješten na početku Gundulićeve ulice, pokrenuo je Nigerijac Prince Wale Soniyiki koji je prije šest godina kao migrant stigao u Hrvatsku.



Prince je već prije nekoliko godina dobio pažnju medija, u vrijeme dok je radio u uzgajalištu tuna Ante Gotovine u Biogradu.

Kada su bježali iz Nigerije, plan im je bio otići u Italiju, no Prince se odlučio za Hrvatsku i sad je, kako kaže, najsretniji čovjek. Nije želio napuštati svoju zemlju, ali situacija mu se komplicirala jer mu je u sukobima stradao dio obitelji i morao je otići. Ne voli previše govoriti o tim ružnim događajima.



"Došao sam jer sam morao otići iz Nigerije. Nisam planirao otići, ali se dogodilo da moram. Moji roditelji htjeli su da idemo u Italiju. Čim sam stigao u Hrvatsku, odlučio da ću živjeti ovdje. Ne volim previše pričati o prošlosti. Došao sam u Hrvatsku i sad sam najsretniji čovjek", kaže nam Prince.

Bilo mu je potrebno određeno vrijeme da se navikne na novo okruženje, drugačije običaje, hranu, kulturu...



Restoran je pokrenuo kako bi ljudima približio afričku kuhinju. To mu nije prvi projekt. Već prije pokrenuo je Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj. Radi se o udruzi koja raznim projektima pokušava pomoći ljudima afričkog porijekla u integraciji u društvo i funkcionira kao i svojevrsni ambasador afričke kulture. Na primjer, obilaze škole i djeci drže predavanja o Africi.




"Želio sam da se približimo ljudima, a osobito mladim ljudima. Obišli smo oko 70 škola. Hrana je dio kulture i želio sam to približiti ljudima u Hrvatskoj. Da nešto donesem i doprinesem. Kad god smo kao Društvo Afrikanaca obilazili škole i predstavljali afričku kulturu i običaje, susretali smo se s pitanjem 'A što vi jedete?' i tako je došla ideja za restoran", kaže Prince.



Na meniju imaju oko 15 jela s tipičnim, nama pomalo neobičnim, afričkim sastojcima poput banane plantane, manioke... Što se tiče mesa, koriste piletinu i govedinu, a hrana je prilično pikantna, tako da goste obično pitaju unaprijed žele li da jelo bude u ljutoj ili blagoj verziji. Cijene su im povoljne i sva su jela jeftinija od 50 kuna.

"Ljudi su zadovoljni. Imamo oko 90 ocjena na našoj Facebook stranici i po njima se vidi da su ljudi zadovoljni. Najniža ocjena koju smo dobili je četiri zvjezdice. Hrana koju ovdje pripremamo originalno je dosta ljuta, tako da ljude uvijek pitamo žele li ljutu ili blagu verziju jela", kaže Prince.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.