Litvanci izlaze na izbore. U zemlji vlada strah od ruskog napada, grade se obrane

Foto: Ministarstvo obrane Litve

Litvanci danas biraju novi saziv parlamenta, zabrinuti zbog rasta troškova života i potencijalne prijetnje iz susjedne Rusije, što je oporbene socijaldemokrate pretvorilo u najjaču stranku po anketama. Vladajućoj koaliciji desnog centra premijerke Ingride Šimonyte pala je popularnost zbog visoke inflacije koja je prije dvije godine premašila 20 posto, pogoršanja javnih usluga i sve većeg jaza između bogatih i siromašnih.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da će Domovinska unija aktualne premijerke osvojiti samo devet posto glasova, iza socijaldemokrata s 18 posto i populističke antiestablišmentske stranke Nemuno Ašura s 12 posto, iako će konačni oblik buduće koalicije ovisiti o izvedbi manjih stranaka. Pola saziva litvanskog parlamenta bira se proporcionalnim sustavom, pri čemu je izborni prag pet posto, a druga polovica većinskim sustavom u dva kruga. 

Tri četvrtine Litvanaca vjeruju da bi Rusija mogla napasti njihovu zemlju

Socijaldemokrati su zauzeli čelno mjesto u anketama obećanjem da će se uhvatiti u koštac sa sve većim jazom bogatih i siromašnih tako da će povećati porez bogatijim Litvancima kako bi se financirala veća potrošnja za zdravstvenu skrb i socijalu.

Nacionalna sigurnost također je velika tema u Litvi, koja je dio istočnog krila NATO-a i Europske unije i dijeli granicu s ruskom eksklavom Kalinjingradom te s Bjelorusijom, bliskim saveznikom Moskve.

Tri četvrtine Litvanaca vjeruju da bi Rusija mogla napasti njihovu zemlju u bliskoj budućnosti, pokazala je anketa Baltijos Tyrimai/ELTA u svibnju. Sve glavne stranke snažno podupiru Ukrajinu u njezinom ratu s ruskim snagama i podržavaju rast troškova za obranu.

Na mostovima "zmajevi zubi"

Litva je postavila protutenkovske barijere poznate kao "zmajevi zubi" na mostove koji povezuju zemlju s Rusijom. Ministarstvo obrane je objavilo i da je oko drugog utvrđenog mosta preko rijeke Njemen postavljeno "vatreno oružje" kako bi se spriječio mogući ruski napad.

"Utvrde će biti podržane vatrenom moći, ako bude potrebno, kako bi se zaustavio i uništio neprijatelj", navodi se u priopćenju. Rijeka Njemen čini dio granice između Litve i ruske eksklave Kalinjingrad. Duga je 930 kilometara i teče od Bjelorusije preko Litve, a zatim se ulijeva u Sjeverno more.

"Zmajevi zubi" koriste se za usporavanje tenkova i ostavljanje vozila ranjivima na napade neprijatelja. Prvi put su korišteni tijekom Drugog svjetskog rata, a izrađeni su od armiranog betona.

Fotografije osvijetljenog mosta preko rijeke Njemen prikazuju desetke trokutastih betonskih blokova koji blokiraju cestu.

 

"Preventivna mjera"

Izvještaji navode da su također postavljene mine, strojnice, bodljikava žica i metalne prepreke. "Ovo je preventivni korak za osiguranje učinkovitije obrane", objavilo je litvansko ministarstvo obrane.

Otkad je Kremlj napao Ukrajinu 2022. godine, granica između Kalinjingrada, Poljske i Litve postala je jedna od najutvrđenijih u Europi.

Prošlog mjeseca Litva je također postavila "zmajeve zube" na most kraljice Louise, izgrađen 1907. godine, koji prelazi rijeku Njemen i povezuje ruski grad Sovetsk u Kalinjingradskoj regiji s litvanskim selom Panemunėom.

Laurynas Kasčiūnas, ministar obrane Litve, rekao je ovaj tjedan da je postavljanje "zmajevih zuba" dio obrambenih mjera na svim litvanskim mostovima. "Neki mostovi će biti utvrđeni, a drugi će biti pripremljeni za rušenje", izjavio je.

Ostale zemlje EU i NATO-a koje graniče s Rusijom i Bjelorusijom uložile su milijune u jačanje svojih granica. Najopsežniji je poljski program pod nazivom Istočni štit, koji će koštati oko 1.8 milijardi funti, a djelomično ga financira EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.