Krajnja ljevica u Francuskoj prekinula pregovore oko formiranja vlade

Foto: EPA

Novi ljevičarski savez koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj suočava se s testom jedinstva zbog pitanja tko bi mogao postati premijer ako sastavi vladu.

Stranka krajnje ljevice Nepokorena Francuska suspendirala je konzultacije o sastavljanju vlade jer se ne može dogovoriti sa socijalistima lijevog centra o imenovanju zajedničkog premijerskog kandidata.

Optužili socijaliste za političku blokadu

"Sve dok socijalisti inzistiraju na vlastitom kandidatu, a stavljaju veto na kandidate iz Nepokorene Francuske, konzultacije o sastavljanju vlade ostat će obustavljene", objavila je stranka.

Stranka je optužila socijaliste za političku blokadu. Utemeljitelj i čelnik stranke Jean-Luc Mélenchon rekao je da sve dok se ne mogu dogovoriti o zajedničkim kandidatima za čelna mjesta u parlamentu, njegova stranka neće nastaviti "rasprave ni o čemu drugom".

Spor u lijevom savezu će kratkoročno ići na ruku Macronu

Ljevičarski savez, koji uključuje zelene i komuniste, zapravo je već krajem prošlog tjedna htio odlučiti tko će biti premijer ako dođe na vlast.

Socijalisti su za kandidata imenovali svog stranačkog čelnika Oliviera Faurea. Nepokorena Francuska razmišlja o Mélenchonu, ali on je nepopularan izbor čak i unutar vlastite stranke zbog svog autokratskog i polemičkog stila.

Kratkoročno bi spor u lijevom savezu mogao ići na ruku predsjedniku Emmanuelu Macronu jer je malo vjerojatno da će podijeljenom ljevičarskom taboru povjeriti formiranje vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.