Ljudi se sve više klade na Trumpovu pobjedu. Zbog toga raste vrijednost bitcoina

Ilustracija: EPA

Nakon početnih gubitka na azijskim burzama većina najvažnijih regionalni indeksa na početku tjedna je u zelenome, dok investitori procjenjuju kakav će najnoviji potez kineskih vlasti imati utjecaj na usporeno gospodarstvo, a fokus je i na japanskim općim izborima koji će se održati krajem ovoga tjedna.

MSCI indeks azijskih burzi oko 6 sati bio je u plusu blagih 0.11 posto, odražavajući oprez investitora nakon što su na američkoj burzi indeksi porasli šesti tjedan zaredom. Istodobno je japanski Nikkei u plusu 0.26 posto, dok su australski i šangajski burzovni indeksi ojačali otprilike 0.8 posto, a indeks burze u Hong Kongu oslabio za pola posto.

Kineska središnja banka snizila je ključne kamatne stope za 25 baznih bodova, pa ona na kredite do godinu dana iznosi sad 3.1 posto, a na pet godina 3.6 posto. Tržišni sudionici očekivali su takvu odluku, stoga je na tržištu zadržan oprez, dok se čekaju daljnji potezi i najave kineskih dužnosnika vezanih uz poticaje gospodarstvu, što bi moglo potrajati.

"Možda ćemo morati pričekati do kraja listopada ili početka studenog za konkretne planove sa sastanka Stalnog odbora Nacionalnog narodnog kongresa", rekao je Chaoping Zhu, globalni tržišni strateg u J.P. Morgan Asset Managementu u Šangaju.

Smatra se da Trump ima pozitivniji stav prema kriptovalutama

Dva tjedna prije američkih predsjedničkih izbora kod nekih financijskih instrumenata rastu oklade na pobjedu Donalda Trumpa. Carinska, porezna i imigracijska politika tog republikanskog kandidata smatraju se inflacijskima te stoga negativnima za obveznice i pozitivnima za dolar. Također se smatra da Trump ima pozitivniji stav prema kriptovalutama.

"Čini se da je Trump u prednosti u ključnim državama na bojnom polju, što sugerira da je prilično dobro pozicioniran da se vrati u Bijelu kuću i mislim da su tržišta to počela uzimati u obzir prošlog tjedna jačanjem cijena dionica, većim prinosima, američkim dolarom koji očito dobro stoji i bitcoinom, koji je na pravom putu za rast od 10 posto u odnosu na tjedan ranije", smatra Tony Sycamore, tržišni analitičar u IG-ju.

Bitcoin je trenutno u plusu 0.5 posto, na 69.100 dolara, a tijekom današnjeg trgovanja dosegnuo je i najvišu razinu od srpnja, 69.487 dolara. Najveća svjetska kriptovaluta ojačala je 9.6 posto prošli tjedan te je za 8 posto u plusu od početka mjeseca.

Dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američke prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta, stagnira na 103.46 boda, nedaleko od najviše razine u više od dva mjeseca. Odraz je to tek blagih oscilacija tečaja dolara prema euru i jenu. Eurom se jutros trguje po 1.086 dolara, a tečaj dolara stoji i 149.27 eura, gotovo nepromijenjeno u odnosu na petak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.