Ljudi uplaćuju novac. Ali "Alex" je prevara, a dječak sa slike je umro

Screenshot

Prevaranti koriste fotografije bolesne i mrtve djece kako bi na prevaru prikupili donacije od građana koji nasjednu na njihovu priču. Lažne humanitarne kampanje su se pojavile u više europskih država, uključujući i Hrvatsku.

"Alexovo stanje brzo se pogoršalo. Tretmani su brutalni, ostavljajući ga slabim i jedva sposobnim hodati. Vrišti od boli, njegovo malo tijelo gori od groznice. Kao majka, trebala bih ga zaštititi, ali osjećam se bespomoćno. Njegovi pozivi u pomoć proganjaju me dan i noć", piše u statusu u kojem se nalazi i fotografija dječaka u bolnici.

Dječak s fotografija je preminuo

Poveznica koja se nalazi u statusu vodi na stranicu za prikupljanje donacija na kojoj je tekst koji je navodno napisala majka dječaka. Tekst je preveden uz pomoć alata Google Translate te je isti tekst objavljen i na drugim jezicima. U tekstu se ne navodi identitet majke.

Navodna humanitarna udruga tvrdi da je registrirana na u New Yorku. Na adresi koju navode nalazi se stambena zgrada. Index im je poslao upit, tražili smo dokaz da se ne radi o prevari. Odgovor još nismo dobili.

Udruga ima i adresu u Londonu, također u stambenoj zgradi. Na vladinim stranicama se navodi da je cilj udruge promocija ortodoksnog judaizma, te prevencija siromaštva i pomoć ekonomski ugroženim osobama. Zadnji izvještaj je predan 2022. godine, što bi moglo sugerirati da udruga više nije aktivna.

Identične kampanje objavljene su i na drugim jezicima, jedan od njih je bugarski. Tamošnji mediji su objavili da su za kampanju "Alex - Uvijek Jak" iskorištene fotografije dječaka koji je bolovao od tumora te je u međuvremenu preminuo.

Ukrali fotografije bolesne djevojčice iz Ukrajine

U Bugarskoj se pojavila i druga verzija ove prevare pod nazivom: "Sofija mora preživjeti". 

Sofija postoji. Radi se o djevojčici iz Ukrajine za koju je u Poljskoj pokrenuta humanitarna akcija. Fotografije djevojčice su ukradene, a njena priča je prevedena na nekoliko jezika, uključujući bugarski. 

"Ova sredstva sigurno ne stižu do Sofije. Obitelj je potvrdila da novac prikuplja samo putem poljske kampanje", rekao je Pavel Andreev, osnivač PavelAndreev.BG, bugarske platforme za prikupljanje donacija.

Bugarska kampanja za Sofiju je uklonjena s Facebooka, a nismo pronašli njenu hrvatsku verziju. Bugarski mediji navode da se pojavila još jedna - ona za bolesnu djevojčicu Anu.

Pavel Andreev rekao je za bugarsku Novu TV da se prevaranti nalaze u zemljama trećeg svijeta koje ne surađuju u otkrivanju prevara.

Tvrde da su prikupili 474.239 eura

Na stranici za prikupljanje donacije navodi se da je više od 14.000 osoba doniralo 474.239 eura. Cilj im je prikupiti 595.208 eura. 

Prikazane su i navodne donacije, neki od komentara su na hrvatskom jeziku. Nije moguće provjeriti radi li se o stvarnim donacijama.

Priču je objavio i bugarski portal TrafficNews koji navodi da su mu se javili čitatelji koji su blokirani nakon što su u komentarima napisali da se radi o lažnoj kampanji.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.