Lujo - novi smrtonosni afrički virus

PETERO ljudi iz Zambije i Južne Afrike prošle je jeseni zaraženo novim oblikom smrtonosnog virusa, kojeg su znanstvenici tek kasnije nazvali Lujo, po gradovima Lusaki u Zambiji i Johannesburgu u Južnoj Africi.

Od njih petero, ovaj je virus, koji uzrokuje teška krvarenja, poput strašnog virusa ebole, ubio njih četvero, dok je jedini preživjeli vjerojatno preživio zbog preporuke znanstvenika da se na njemu upotrijebi lijek za virus Lassa.

Teško se prenosi, agresivan je i može se liječiti već postojećim lijekom

"Nije poznato kako se prva osoba razboljela, ali znamo da virus dolazi iz porodice virusa koji se mogu pronaći kod glodavaca", kazao je za Associated Press dr. Ian Lipkin, epidemiolog sa sveučilišta Columbija u SAD-u. "Ovaj virus je, međutim, izuzetno agresivan", dodao je.

Dr. Anthony Fauci s Nacionalnog instituta za alergijske i infekcijske bolesti u Južnoj Africi kazao je kako se ovaj virus ipak ne prenosi jednostavno poput onog od gripe. Prenosi se pomoću zaraženih tjelesnih tekućina, poput krvi, a njegovi simptomi, osim krvarenja su teška groznica, šok, koma i zakazanje unutarnjih organa.

Sam virus pripada skupini arenavirusa, kojima pripada i virus Lassa pa je vjerojatno zbog te činjenice peti zaraženi preživio zarazu, nakon što mu je ubrizgana injekcija ribavirina, kojim se liječi Lassa groznica.

Jučer je objavljena i studija o virusu Lujo, koju je napisao Lipkin, a u financiranju istraživanja tog virusa, sudjelovao je između ostalih i Google.

B.V.
Foto: Ilustracija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.