Lukašenko pomilovao Nijemca kojeg su u Bjelorusiji osudili na smrt

Foto: Profimedia

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko odlučio je pomilovati njemačkog državljanina Rica Kriegera, ranije osuđenog na smrtnu kaznu, javlja bjeloruska državna agencija.

Rico Krieger je ranije proglašen je krivim po šest članaka Kaznenog zakona te je osuđen na smrt. Proglašen je krivim zbog terorizma i navodnog sudjelovanja u izazivanju eksplozije. O kakvoj se eksploziji radilo i gdje se točno dogodila, nije poznato.

Navodno sudjelovao u izazivanju eksplozije

Tijekom suđenja je rečeno da je Krieger dobio zadatak od ukrajinske sigurnosne službe (SBU) da špijunira u Osipovičima, oko 100 kilometara jugoistočno od bjeloruskoga glavnoga grada Minska, i fotografira objekte.

Prema navodima suda, Krieger je 4. listopada fotografirao tamošnju vojarnu i opremu, a sljedeći dan područje željezničke postaje Ozerische na rubu Minska. Navodno je Krieger poslao sav materijal ukrajinskom SBU-u i dobio koordinate skrovišta s eksplozivom, koji je zatim postavio na tračnice te postaje.

Uspoređujući ovo s datumom Kriegerova navodnog ulaska u Bjelorusiju, poklapa se s vijestima o eksploziji 5. listopada 2023. u Ozerischeu. Neovisni Savez bjeloruskih željezničara izvijestio je da je eksplozija bila prilično jaka, ali nije bilo ozbiljnih šteta ili gubitaka.

Nakon potvrde presude na snagu je stupila smrtna kazna, ali se prema bjeloruskim medijima Krieger žalio na presudu. Predsjednik Aleksandar Lukašenko odlučio ga je pomilovati s obzirom na sve okolnosti, pišu državni mediji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.