Luksuzni Bebićev stan otplaćuje tvrtka iz Metkovića koja posluje s državom

ZAGREBAČKI prebendari ipak će uspjeti naplatiti ostatak duga za 126 kvadrata luksuzne nekretnine u Ružičnjaku na čiju se kupnju po stupanju na dužnost odlučio predsjednik Sabora Luka Bebić. Preostalih 310 tisuća eura koliko im je ostao dužan, platit će građevinska tvrtka "Obšivač" iz Metkovića, koja je kupila Bebićev stari stan u Petrinjskoj ulici po neobično visokoj cijeni, doznaje Novi list. Bebić dakako odbacuje insinuacije da je "oderao" svog starog prijatelja HDZ-ovca iz rodnog Metkovića ili mu putem stana "prebio dug" za neke stare usluge.

U ugovoru o cesiji potpisanom 26. siječnja 2009. godine, dok se još nagađalo kako će Babić namaknuti novac da plati stan prebendarima, jednim od najozbiljnijih "dilera" nekretninama, tvrtka kojoj trenutno "ne cvjeta cvijeće" kao i ostatku krizom pogođenih građevinskih poduzeća, odlučila je kupiti Babićev stan za astronomskih, bolje reći "dubrovačkih" 3.326 eura po kvadratu.

"Dobri smo, što to ima veze?"

"Obšivač" je, inače, izvođač vrlo vrijednih radova koje financira država na jugu Dalmacije, primjerice radova na brzoj cesti Ploče 1 - Luka Ploče ili na pristupnim cestama Pelješkom mostu, s pelješke strane, a da je ta tvrtka "miljenik" vlasti žalio se više puta Stipe Gabrić Jambo. Po Bebićevom priznanju, Zoran Obšivač, vlasnik te tvrtke, je njegov dobar poznanik i član je HDZ-a.

"Poznajemo se, naravno, dobri smo, što to ima veze? On već dugo traži stan u Zagrebu jer poslovno često dolazi i rekao mi je još ranije da je zainteresiran za kupovinu mog stana u centru grada ako ga budem prodavao. Ne zanima me što tko priča, nisam mu pogodovao i neka mi netko dokaže da sam mu i u jednom poslu posredovao", kazao je Novom listu uzbuđeni predsjednik Sabora. O cijeni kvadrata na Petrinjskoj, koja je samo par stotina eura manja od one u Ružičnjaku (3.650 eura po kvadratu), Bebić kaže:

"Upravo kako bi se izbjegle bilo kakve zlonamjerne špekulacije, naručio sam prošlog ljeta tri nezavisne procjene vrijednosti svog stana. Najmanja je procjena iznosila 340 tisuća, najveća 365 tisuća eura. U međuvremenu su cijene stanova malo pale, pa sam podao i za manje od procijenjenog - za 310 tisuća eura", kaže Bebić.

Od 76 kvadrata u Metkoviću do 126 kvadrata u Ružičnjaku

On je stan u Petrinjskoj uknjižio tek dva tjedna nakon što je obznanio da će ga prodati - 13. listopada 2008. godine, i to na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske iz srpnja 2008. u kojoj se navodi da je Bebić stan stekao zamjenom svog stana u Metkoviću (76 kvadrata) 1994. godine za MORH-ov stan u zagrebačkom kvartu Borovje (93 metra kvadratna).

Ugovor o zamjeni stana u kojemu stoji i da je Bebić dužan nadoplatiti 15 tisuća maraka, potpisali su tadašnji ministar obrane Gojko Šušak i premijer Nikica Valentić. Već 1995. godine Bebić mijenja stan na Borovju za stan u Petrinjskoj, koji je uknjižio tek prošle godine, kada je objavio da se seli u Ružičnjak.

Uzlet "Obšivača"

List piše i kako je tvrtka "Obšivač" u posljednjih nekoliko godina doživjela jedan od najstrelovitijih poslovnih uspona u Hrvatskoj. Godine 2003. to je bila obiteljska građevinska tvrtka sa stotinjak zaposlenih, prihodima od oko šest milijuna kuna te dobiti od stotinjak tisuća eura. U izvješću Poslovnoj Hrvatskoj, za poslovnu godinu 2006./2007. "Obšivač" je već respektabilna tvrtka s 248 zaposlenih, prihodima većim za čak deset milijuna eura (ukupno 16 milijuna eura 2007.) te dobiti od pola milijuna eura. Za takav poslovni uzlet nagrađeni su 2007. Zlatnom kunom Hrvatske gospodarske komore za najviše rezultate u poslovanju, a poslovne novine Business.hr dodijelili su im status Gazele – tvrtke koja pokreće Hrvatsku.

U travnju prošle godine tvrtka je dobila i suglasnost Ministarstva graditeljstva za građenje objekata druge skupine zahtjevnosti u koje spadaju i autoceste, što znači da se ubuduće i samostalno mogu javljati na javne natječaje i da nisu osuđeni na ulogu podizvođača velikih tvrtki kao dosad.

A.B.
Foto: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.