Macron ide na sve ili ništa

Foto: Profimedia

Predsjednik Emmanuel Macron raspisao je izvanredne parlamentarne izbore nakon velike pobjede Nacionalnog okupljanja (RN) svoje krajnje desne suparnice Marine Le Pen na izborima za Europski parlament. Izbori će se održati krajem ovog mjeseca.

Stranka krajnje desnice osvojila je više od duplo mandata u usporedbi s predsjednikovom strankom Renesansa. Najavljujući raspuštanje parlamenta, rekao je da će se dva kruga izbora održati 30. lipnja i 7. srpnja, nekoliko tjedana prije Olimpijskih igara u Parizu.

Dramatično obraćanje sat vremena nakon objave izlaznih anketa

Kako navodi BBC, Macron je donio dramatičnu, iznenađujuću odluku u televizijskom obraćanju iz Elizejske palače sat vremena nakon zatvaranja birališta i proglašenja rezultata izlaznih anketa na izborima za Europski parlament. 

Njegova je odluka uslijedila nedugo nakon što je 28-godišnji čelnik Nacionalnog okupljanja Jordan Bardella otvoreno pozvao predsjednika da raspiše parlamentarne izbore.

"Čuo sam vašu poruku"

"Čuo sam vašu poruku", poručio je predsjednik francuskim glasačima, "i neću dopustiti da prođe bez odgovora". 

"Francuskoj treba jasna većina u miru i harmoniji", rekao je i dodao da se ne može pomiriti s napretkom krajnje desnice "posvuda na kontinentu".

Nakon jedva dvije godine svog drugog predsjedničkog mandata, Macronu već nedostaje većina u francuskom parlamentu. Iako europski izbori u teoriji nemaju utjecaja na nacionalnu politiku, jasno je odlučio da bi nastavak njegovog mandata bez novih izbora izazvao preveliko opterećenje sustava.

Što je rekla Le Pen?

Nadolazeći parlamentarni izbori također neće utjecati na Macronovu funkciju budući da su odvojeni od predsjedničkih izbora, a njegov predsjednički mandat traje još tri godine.

Marine Le Pen, koju je gospodin Macron dvaput porazio na predsjedničkim izborima, odmah je reagirala rekavši da je njena stranka "spremna obnašati vlast, spremna stati na kraj masovnoj imigraciji".

Ogroman rizik za Macrona

Raspisivanje prijevremenih izbora veliko je iznenađenje za zemlju, ali predstavlja i ogroman rizik za Macrona. Nije morao tako reagirati.

Mogao je samo nastaviti po starom objašnjavajući veliku pobjedu krajnje desnice kao europsku posebnost, koja će biti ispravljena na važnijim izborima.

Iznenadio analitičare

Mogao se pouzdati u nadolazeće Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj, ali i na Olimpijske igre u Parizu, koje će na nekoliko mjeseci ljude odvratiti od politike.

BBC navodi kako su pariški politički analitičari prognozirali da će se upravo tako Macron suočiti s izbornom katastrofom svoje stranke. No može se pretpostaviti da je predsjednik to predvidio i da je isplanirao svoj odgovor.

Ankete su točno predvidjele rezultate izbora pa je Macron imao dovoljno vremena za razmatranje svojih opcija. Činjenica je da je zapeo. Bez većine u parlamentu, guranje bilo kojeg zakona kroz Narodnu skupštinu je borba.

Sve ide u prilog krajnjoj desnici

Budući da je većina zemlje sada tako jasno protiv njega, svaki novi zakon, primjerice, nadolazeći proračun, mogao bi se pokazati problematičnim. I zato Macron inzistira na "jasnoći" - ako Nacionalno okupljanje ima podršku, tada bi im, kaže, trebalo dati priliku da vladaju.

Očito se predsjednik nada da će njegova stranka Renesansa moći uzvratiti udarac na izborima 30. lipnja i 7. srpnja ili da će i druge stranke proći bolje. Ali mora vidjeti da sve ide u prilog još jednoj pobjedi krajnje desnice.

Možda ne tako impresivnoj kao jučer, ali dovoljnoj da postanu najveća stranka u parlamentu. U tom bismo trenutku mogli imati premijerku Marine Le Pen ili - Jordana Bardellu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.