Mađarska: Nemamo atraktivnu alternativu ruskom plinu

Foto: EPA

Mađarska nema "atraktivnu" alternativu ruskom plinu, rekao je danas ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, istaknuvši da će im plinovod Turkstream osigurati nesmetanu opskrbu i nakon isteka rusko-ukrajinskog ugovora o tranzitu. Rusko-ukrajinski ugovor istječe krajem godine i otvara pitanja u opskrbi plinom ponajprije zemalja u srednjoj Europi koje nemaju izlaz na more, poput Austrije, Mađarske i Slovačke.

Obustava tranzita ne predstavlja rizik za njihovu opskrbu "u neposrednoj budućnosti", ocijenila je Međunarodna agencija za energiju (IEA), ističući njihova puna skladišta, povezanost plinske infrastrukture i "neizravni" pristup svjetskom tržištu LNG-a.

"Obustava tranzita ruskog plina preko Ukrajine nam neće naškoditi"

I Szijjarto je danas na Međunardonom plinskom forumu u Sankt Peterburgu rekao da obustava tranzita ruskog plina preko Ukrajine neće naškoditi Mađarskoj, podsjetivši da im plin stiže i cjevovodom Turkstreamom.

Cjevovod kapaciteta 31,5 milijardi kubičnih metara izravno povezuje ruske plinske rezerve s turskom transportnom mrežom, kroz Crno more, stoji na internetskoj stranici. Ruski plin prelazi potom preko Turske, Bugarske i Srbije i stiže u Mađarsku.

Lani je Mađarskoj tom rutom isporučeno 5,6 milijardi kubičnih metara plina, što odgovara oko 65 posto njezine godišnje potrošnje, rekao je Szijjarto u svibnju. "Ove ćemo godine u Mađarskoj od Gazproma dobiti ukupno 6,7 milijardi kubičnih metara plina ... Time će kapaciteti Turskstreama biti iskorišteni u cijelosti", rekao je Szijjarto.

"Turkstream može pomoći i drugim zemljama srednje Europe"

Turkstream bi mogao pomoći i drugim srednjoeuropskim zemljama, dodao je.

"Ta alternativna ruta može pomoći ne samo Mađarskoj, već i drugim zemljama srednje Europe da se opskrbe plinom ako se nađu u nevolji zbog prekida tranzita preko Ukrajine", objasnio je Szijjarto.

Mađarska jer zadovoljna suradnjom s ruskim Gazpromom i nema atraktivnu alternativu, istaknuo je ministar, dodavši da tokom dana namjerava potpisati dodatak plinskom ugovoru s Gazpromom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.