Mađarski ministar vanjskih poslova: Nećemo pustiti nijednog ilegalnog migranta

Foto: EPA

MINISTAR vanjskih poslova Mađarske Péter Szijjártó ocijenio je danas u Beogradu da se sasvim jasno može računati na veliki priljev migranata idućeg tjedna i poručio da će Mađarska zaštititi svoje granice.

20 mađarskih policajaca je raspoređeno na granici sa Srbijom

"Mađarska će braniti svoje granice i nijednog ilegalnog migranta nećemo pustiti u našu državu. Nadam se suradnji da obranimo naše zemlje", poručio je Szijjártó poslije razgovora sa srpskom ministricom za eurointegracije Jadrankom Joksimović.

Mađarski šef diplomacije ocijenio je da se poslije događaja u Siriji i Turskoj "jasno može računati" na priljev stotine tisuća migranata i priopćio da je 20 mađarskih policajaca raspoređeno na granici sa Srbijom te da je Mađarska spremna razgovarati s Beogradom o daljnjoj pomoći.

Szijjártó je poručio i da Mađarska podržava eurointegracije Srbije, uz ocjenu da je Beograd spreman otvoriti pet poglavlja, a Hrvatsku, kao predsjedateljicu Vijećem Europske unije, pozvao je da se ta poglavlja otvore.

Ministrica Joksimović: Srbija i Mađarska imaju najbolje bilateralne odnose

Ministrica Joksimović rekla je da Srbija i Mađarska imaju najbolje bilateralne odnose koji mogu biti primjer svima u jugoistočnoj Europi jer se o svim problemima razgovaralo na vrijeme.

Ona je istaknula da je Srbija tranzitna zemlja za migrante, ali radi na tome da bude spremna za očekivanu migrantsku krizu.

Szijjártó je u odvojenom razgovoru s ministrom unutarnjih poslova Nebojšom Stefanovićem naglasio da će Mađarska nastaviti s upućivanjem svojih policijskih dužnosnika na srpsko-makedonsku granicu u okviru projekta EU-a "Upravljanje migracijskom situacijom“.

Mađarska će nastaviti s potporom Srbiji u procesu pridruživanja Europskoj uniji

U razgovoru o aktualnoj situaciji s migrantima, Stefanović je upoznao Szijjárta s mjerama pojačanog nadzora državne granice koje je Srbija poduzela i ocijenio da je trenutna situacija stabilna, kao i da MUP Srbije prati događanja na grčko-turskoj granici.

Dvojica ministara suglasila su se da je potrebna "svakodnevna komunikacija policija dviju zemalja o aktualnim događanjima", konstatirajući da ni u Srbiji ni u Mađarskoj nema oboljelih od koronavirusa, ali će obje države nastaviti pažljivo pratiti situaciju.

Szijjárto je Stefanoviću kazao da će Mađarska nastaviti s potporom Srbiji u procesu pridruživanja Europskoj uniji, priopćio je srpski MUP. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.