Madurov protukandidat na izborima: Prisilili su me da priznam njegovu pobjedu

Foto: EPA

Edmundo González, oporbeni kandidat na predsjedničkim izborima u Venezueli, izjavio je da je bio "prisiljen" priznati pobjedu Nicolása Madura na spornim izborima održanim u srpnju prije nego što mu je dopušteno da potraži azil u Španjolskoj.

U videu koji je objavio na X-u, González tvrdi da su ga Madurovi suradnici prisilili da potpiše dokument dok se skrivao u španjolskoj ambasadi u Caracasu, glavnom gradu Venezuele. Međutim Jorge Rodríguez, predsjednik Nacionalne skupštine Venezuele i bliski saveznik Madura, izjavio je da je González dobrovoljno potpisao dokument.

González je u videu opisao pritisak pod kojim se našao: "Ili potpiši ili snosi posljedice." Rekao je da je preživio sate "prisile, ucjena i pritisaka". González je zaključio da je u tom trenutku bolje da bude slobodan nego da završi u zatvoru, nazivajući potpisani dokument "bezvrijednim".

Sada, nakon što mu je odobren azil u Španjolskoj, González se opisao kao "izabranog predsjednika milijuna Venezuelaca koji su glasali za promjenu, demokraciju i mir", obećavši da će ispuniti taj mandat.

Šef Nacionalne skupštine: Kako je moguće da tvoja kći i dalje mirno živi u Venezueli?

Nakon Gonzálezove izjave Rodríguez je na konferenciji za novinare prikazao dokument koji je, prema njegovim riječima, González dobrovoljno potpisao. Također je dao Gonzálezu 24 sata da povuče svoje tvrdnje, prijeteći objavljivanjem audiosnimki njihovih razgovora.

"Ako si potpisao pod pritiskom, kako je moguće da tvoja kći i dalje mirno živi u Venezueli sa svojom obitelji?" upitao je Rodríguez, naglasivši da svi Venezuelci, bez obzira na političko opredjeljenje, imaju pravo na život u zemlji.

Prije odlaska u Španjolsku, protiv Gonzáleza je izdan nalog za uhićenje, zbog optužbi za zavjeru i krivotvorenje dokumenata, što je on odlučno negirao, piše BBC.

Venezuelski Nacionalni izborni savjet (CNE) tvrdi da je Maduro osvojio 52 posto glasova na izborima održanim 28. srpnja, dok je González dobio 43 posto. Oporba, međutim, navodi da ima dokaze da je González pobijedio s velikom razlikom te su detaljni izborni rezultati objavljeni na internetu kao dokaz njegove pobjede.

SAD, EU i većina međunarodnih vlada odbile su priznati Madura kao pobjednika sve dok Caracas ne objavi detaljne podatke o glasanju koji bi potvrdili rezultate. CNE je izjavio da ne može objaviti podatke jer su navodno oštećeni u hakerskom napadu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.