Majka dječaka s autizmom: Dobit ću živčani slom od laži ravnateljice vrtića

Screenshot: Google Maps

Majka dječaka s autizmom koji je nakon dvije godine pokušaja upisan u predškolu u Dječjem vrtiću u Metkoviću kaže da su tvrdnje ravnateljice vrtića laž. Suzana Rešetar iz Udruge sjena napisala je danas na Facebooku da je dječak s autizmom iz Metkovića ide u predškolu tri dana u tjednu po 30 minuta.

"Nakon niza dopisa i okrenutih telefonskih brojeva, majka je dobila obećanje: dječak s 1.10. kreće u predškolu", piše Rešetar u svojoj objavi. Nije prošlo nekoliko tjedana, a majka se javila udruzi s ugovorom. I tu dolazi najstrašniji dio priče. Dječak s autizmom dobio je 30 minuta predškole tri dana u tjednu.

>>Dječaka s autizmom upisali u predškolu u Metkoviću. Dobio je tri dana po 30 minuta

"Da, dobro ste pročitali. Tri dana u tjednu od 13 h do 13.30 h!! Ne znam kome je palo na pamet tako nešto napisati i jesu li se vodili onom "taman obuče šlapice, otpjeva himnu i ide ća", napisala je Rešetar.

Danas se Indexu javila ravnateljica vrtića Julijana Bebić koja kaže da dječak s autizmom "ne sjedi kod kuće" te da su se roditelji djeteta ispričali vrtiću zbog neugodnosti te da su izrazili žaljenje što su "slušali neke druge upute". Na izjave ravnateljice reagirala je majka dječaka.

Majka dječaka: Ravnateljica laže

Majka dječaka s autizmom za Index kaže da nije istina da su se ona i njezin suprug ispričali ravnateljici i vrtiću. 

>>Ravnateljica vrtića u Metkoviću o dječaku s autizmom: On ne sjedi kod kuće

"Mi da smo se njoj ispričali? Za što? Za to što nam dijete drži u vrtiću 30 minuta. Demantiram navode ravnateljice. Ona se hoće ograditi pa priča gluposti. Neće to tako ići. Ovaj problem treba hitno rješavati. Dobit ću živčani slom od ovih laži i bezobrazluka", rekla je majka.

Što tvrdi ravnateljica?

Ravnateljica je kazala da se "teško pravdati za nešto za što je unaprijed osuđena" i da je dječak uključen u obavezni program predškole.

"Dječak od 6 i pol godina ne sjedi kod kuće kako navodi gospođa Rešetar, već je uključen u obavezni program predškole po Pravilniku o upisu djece u Dječji vrtić Metković, koji je usklađen sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju ( Narodne novine broj 10/97, 107/07, 94/13, 57/22, 101/23, odnosno s člankom 20.

Primjenjujući stavke 6 i 7 članka 20. navedenog zakona, i na osnovu mišljenja i preporuka zdravstvenih i ostalih stručnjaka koje su roditelji dječaka s teškoćama u razvoju priložili zahtjevu za upis, u periodu adaptacije i praćenja djeteta u skupini, predloženo je postepeno uključivanje djeteta u kraćim intervalima.

Vrijeme boravka uz podršku pomoćnika za njegu i skrb, produžavat će se sukladno djetetovim mogućnostima, pazeći da nove okolnosti nemaju štetne učinke po njegov tjelesni, intelektualni ili emocionalni razvoj. Organizacija programa predškole usklađuje se s osobnim potencijalom djeteta", rekla je ravnateljica Indexu.

Ravnateljica govori da su se roditelji dječaka ispričali

"Na telefonski poziv roditelja za objašnjenje načina uključivanja djeteta u predškolski program, zamoljeni su da dođu na razgovor. Na današnjem razgovoru složili su se da je predloženi pristup na dobrobit njihovog djeteta i potvrdili svojim potpisom. Ispričali su se zbog nelagodnosti s kojim smo suočeni, sa žaljenjem što su slušali neke druge upute.

Navedeni članak i optužbe povrijedile su nas jer svi oni koji prate rad Dječjeg vrtića Metković znaju da smo usmjereni unaprjeđenju organizacije odgojno obrazovnog rada.

Kako bi osigurali uvjete za inkluziju djece s teškoćama, nadopunili smo stručnu službu psihologom i edukacijskim rehabilitatorom, verificiran je program za djecu s teškoćama, educirani su djelatnici u SRC u Zagrebu, osigurani su pomoćnici za njegu i skrb djece i treći odgojitelji, nabavljena je potrebna didaktika, stručna literatura i dr", rekla je Bebić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.