Majka prijavila djelatnicu bolnice Goljak: "Urla na bolesnu djecu, tuče ih, baca i šuta nogama"

Screenshot: Google street view

"BILA sam na Goljaku s djetetom i bili smo ispred odjela dr. Fruk na kojem su djeca s posebnim potrebama, sada, nisam sigurna da li je to samo dnevna bolnica ili ne, ali nije ni bitno, djeca su bar neko vrijeme tamo sama, bez roditelja. Bilo je malo prije 12h te su ih pripremali za jelo. Što se tamo događa, to je nešto prestrašno!! Toliko grubosti, živčanoće, a rade s malom djecom! Nema opravdanja za takvo ponašanje prema njima, nikakav stres, umor, ništa ne može opravdati takvo ponašanje, ta djeca su divna, mirna, to su mali anđeli!", napisala je danas na svom Facebook profilu očajna majka koja je, kako tvrdi, jučer svjedočila grubom i potpuno neprimjerenom ponašanju djelatnika bolnice Goljak prema djeci s posebnim potrebama. Da apsurd bude veći, riječ je o specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama.

Vidno uzrujana majka, koja je objavila alarmantan post, tvrdi da ju je posebno zgrozilo ponašanje jedne djelatnice u bolnici koju je opisala riječima „malo niža djelatnica, bijele kratke kose na tom odjelu koja TUČE djecu!! Doslovno, TUČE!!“

"Jedan dečko je sjedio tako spigan na stolici kako su ga ostavili i pokušavao dohvatiti stol, a siroče ne može, i na kraju uspije i malo pogurne stol, mislim, koliko dijete može pogurnuti stol i ova glupača dođe, stisne ga jako za facu, nešto se prodere i baci mu glavu u stranu, zgrabi ga sa stolice i baci na onu njihovu ležeću sjedalicu, zaveže, primi za dio di su noge tako da glava visi prema podu, i povuče ga na drugu stranu hodnika i još nogom šutne tu sjedalicu da ga namjesti i maše rukama prema njemu. Curicu koja se bunila je prebacila preko ruke da visi i odnijela u drugu sobu, vratila se isto ju bacila u takvu sjedalicu i vukla i šutala, i onda je čula malo većeg dečka koji je bio za stolom i bunio se jer ga je jedna manja curka povukla za ruku, došla do njega isto ga zgrabila za facu i bacila mu glavu u stranu (nadam se da dobro opisujem da si možete zamisliti kako to izgleda), on se počeo plakati i tu sam ja uletila unutra i izderala se na nju. Bila je iznenađena, nije očekivala da ju netko gleda, ali nije se doimala da ju je imalo briga. Malo se scimala i promrmljala nešto kao pa nije to njima ništa ?!?!?", napisala je Dijana na Facebooku.

Ironično je, nastavlja ona, da na vratima bolnice stoje upute kako se treba ponašati prema takvoj djeci, u kojima se jasno navodi da s njima treba biti strpljiv i pažljiv, no ono čemu je svjedočila nešto je sasvim suprotno te se sada, kao majka, pita kako, nakon ovoga, roditelji mogu s povjerenjem ostaviti svoje dijete u takvoj ustanovi.

Djelatnicu, koja je pred njenim očima zlostavljala i maltretirala bolesnu djecu, Dijana je pismeno prijavila ravnateljstvu Goljaka, a kako je napisala u svojoj objavi, protiv nje namjerava podići i kaznenu prijavu.

"Užas! Ona liječi svoje frustracije na dječici koja se ne znaju i ne mogu požaliti, koja ne razumiju zašto se netko tako ponaša prema njima (ne razumijem ni ja, jer nisu ništa skrivila!!)", zaključila je očajna Dijana.

Iz bolnice Goljak, za Index su potvrdili da su jutros zaprimili pritužbu majke, a  prim. Katarina Bošnjak - Nađ na naš je upit odgovorila slijedeće:

"Poduzet ću potrebne korake da najstrože sankcioniram ovakvo ponašanje!"

"Odmah čim sam primila mail od gospođe Dijane Bole poduzela sam sve da istražim ovaj nemili događaj. Razgovarala sam s gospođom Dijanom Bole i dogovorila se da danas dođe k meni na sastanak, Zatražila sam hitni sastanak s djelatnicima koji su jučer radili u to vrijeme, s glavnom sestrom i voditeljem odjela, glavnom sestrom Bolnice, obavijestila sam odmah moju pomoćnicu za kvalitetu. Budite sigurni da ću sve potrebne korake poduzeti da najstrože sankcioniram ovakvo ponašanje", stoji u odgovoru koji potpisuje prim. Katarina Bošnjak - Nađ,  dr.med. specijalist pedijatrije i pedijatrijske neurologije.

Budući da u Pravilniku o radu bolnice Goljak jasno stoji kako se prethodno provjeravanje djelatnika obavlja intervjuom, testiranjem, rješavanjem određenih radnih zadataka ili na drugi prikladan način, ovisno o vrsti poslova koje radnik treba obavljati, pitanje je kako je moguće da se među djelatnicima za rad s djecom s posebnim potrebama, uopće našla osoba koja svojim nestručnim i nadasve grubim radom krši pravila struke i upute poslodavca.

Pravobraniteljica za djecu : "Već smo i ranije primili pritužbu na neprimjerene uvjete u Goljaku"

"Ako su izneseni navodi istiniti, svakako bi takvo postupanje prema djeci trebalo prijaviti policiji. U skladu sa svojim ovlastima zatražit ćemo očitovanje ravnateljice i obavijestiti Ministarstvo zdravlja koje provodi nadzor nad bolnicom.

U vezi sa Specijalnom bolnicom za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak u protekle dvije godine primili smo jednu pritužbu općenito na neprimjerene uvjete i način postupanja s djecom. Donekle se utemeljenom pokazala jedino primjedba na prostorne uvjete. Tom prilikom pravobraniteljica za djecu je i posjetila tu ustanovu kako bi se bolje upoznala s uvjetima i načinom rada bolnice Goljak", odgovorila je za Index pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.