Majka tvrdi da su joj sina prebili u bračkoj školi: "Išla mu je pjena na usta"

Foto: Pixsell/Ivo cagalj

NA ADRESU redakcije stiglo nam je pismo u kojemu se opisuje navodno nasilje među djecom u Osnovnoj školi Pučišća na otoku Braču. Pismo se proširilo društvenim mrežama, a u njemu se navodi kako je jedan dječak pretučen do mjere da je počeo izbacivati pjenu na usta te je završio u bolnici. Prenosimo sadržaj tog pisma:

"Više udaraca u glavu"

"U petak iza 13h, u osnovnoj školi Pučišća na otoku Braču, dvoje dječaka (12 godina) su naguravali niz školske stepenice drugog dječaka (koji je inače mirne naravi) koji ide s njima u razred. Nakon što se dječak pokušao obraniti te pitavši njih dvojicu "zašto mi to radiš", jedan od njih dvoje ga je od zada uhvatio za ruke dok ga je drugi dječak koji trenira karate tukao po glavi. Nakon što je dječak počeo gubiti svijest, i prvi dječak koji ga je držao je također nastavio isto tući dječaka na isto mjesto u glavu. Nakon više primljenih udaraca, dječak je pao na pod i počeo izbacivati pjenu na usta i tresti se. U blizini škole je na sreću bila medicinska sestra koja je dječaku dala prvu pomoć i pozvala hitnu pomoć. Medicinska sestra je također posumnjala na epileptični napad.

Na hitnoj su ustanovili da dijete ima hematome po glavi, pospanost; te se gubi u mislima.

Nakon dijagnoze, dječak je kolima hitne pomoći i trajektom prebačen u KBC Split.

Dječak se sad trenutno nalazi u KBC Split, s nesnosnim bolovima glave. 

"Dječja posla"

Škola Pučišća se djelomično ograđuje od slučaja s obrazloženjem da je ravnatelj ispitao djecu, te je ustanovio da su se djeca samo malo gurala te da je to bilo u samoobrani!!?? Također djeca koja su ga tukla negiraju slučaj te izgleda da ravnatelj ne vidi potrebu detaljnije istražiti slučaj!

Roditelji nasilnika ne osjećaju krivnju, nisu se ispričali, te su se samo izjasnili da su to "dječja posla".

Iz svega je očito da nitko neće reagirati ukoliko se ne napiše o ovom događaju u medijima. Jednostavno se svi skupa moramo boriti za našu djecu i pravdu", piše u pismu. 

Pokrenuta policijska istraga

Majka djeteta koje je završilo u bolnici, Izabela Kusanović, za Slobodnu Dalmaciju je ispričala kako pretučeni dječak danas puni 12 godina, uplakan u bolnici. 

Siniša Lučić Lavčević, ravnatelj OŠ Pučišća na Braču, roditeljima je rekao da je ispitao djecu koja su sve to vidjela, kao i sudionike incidenta. Također, kaže kako je održao i izvanrednu sjednicu učiteljskog vijeća. 

"U detalje ne mogu ići jer je u tijeku postupak utvrđivanja okolnosti i radi se o djeci. Jedino što mogu jest potvrditi da je prošlog petka, nakon nastave i izvan školske zgrade, došlo do incidenta između dvojice učenika uslijed čega je jedno dijete zadobilo ozljede. Ne znamo točno o kojim ozljedama se radi jer je dječak na pretragama u bolnici. A mi smo u školi kako zakon nalaže pokrenuli postupak utvrđivanja okolnosti i eventualnog donošenja mjera za počinitelja", kaže ravnatelj.

"Postupak se pokreće u svakom slučaju kako bi se utvrdilo o čemu se radi. Imamo jedno ozlijeđeno dijete, ali imamo još 180 djece u našoj školi i ne možemo dopustiti da se uslijed nekog propusta načini šteta drugome djetetu. Roditelje ozlijeđenog dječaka zaista razumijem, i upravo zato svakodnevno s njima održavamo kontakt i trudimo se da ne dođe do prekida komunikacije. Jedino na takav način možemo pronaći rješenje koje će zadovoljiti obje strane. Roditelji žrtve naravno žele rješenje što prije, ali sve ide po propisanom protokolu o postupanju u takvim slučajevima i moramo voditi računa da se on i ispoštuje", dodaje ravnatelj i napominje da je pokrenuta i policijska istraga.

Bez nasilničkih navika

Učiteljica iz škole je za portal Dalmacija Danas opisala događaj.

"Učitelji su dobili dojavu da su se dvojica šestaša potukla na mjesnom trgu, da je jedan od dječaka povrijeđen i da je u nesvijesti. Sestra iz hitne službe, koja je bila na štekatu ispred škole, skoknula mu je pomoći. Ona kaže da je sve izgledalo kao da dječak ima epileptički napad. 

Rukom ga je udario vršnjak, inače krhke strukture. Mnogo je djece bilo u blizini, jer je završila nastava, pa su vidjela incident. Učenici iz razreda su ih pokušavali razdvojiti. Uhvatili su i pokušali udaljiti napadnutoga i jednako tako napadača. Napadač se istrgnuo i još jednom udario i dječak je pao. 

Sve je bilo impulzivno, brzo i žestoko, dječje. Nije to bilo nikakvo organizirano nasilje tipa dva na jednoga, sustavno maltretiranje ili nešto slično. Činjenica je da su se dječaci potukli, a što je tome prethodilo, vjerojatno će se brzo doznati", ispričala je učiteljica.

Druga djeca iz škole i dio nastavnog osoblja kažu kako nijedan dječak iz incidenta nema nasilničkih navika u školi. Kažu kako je napadnuti dječak dobra i povučena osoba, a napadač slovi za jedno od najpristojnije djece u školi.

"Preklani je ostao bez oca, ima dvoje mlađe braće, majka je nezaposlena, žive kao podstanari. Obitelj je jako vrijedna i uzorna, on često čuva svoju mlađu braću kada majke nema. Nije sklon tuči i ne znam kako se ovo i zašto dogodilo. Žao mu je zbog toga što se dogodilo i ne bježi od odgovornosti", rekli su vršnjaci ovog učenika.

Linč nad 12-godišnjakom

Nastavnici su se zabrinuli zbog svojevrsnog linča koji je pokrenut nad dvanaestogodišnjakom.

"Ovo ludilo bez razuma i bez veze s interesima djeteta treba prekinuti čim prije. Najvažnije je da je u ovom trenutku povrijeđeni dječak dobro. Nikome nije drago što se dogodilo i treba sve učiniti da se ovakve situacije ne ponove. Pretrage su se provodile zbog sumnje na epilepsiju. Radi se o maloljetnicima, dobroj djeci kojoj treba pomoći da odrastu, da uspostavljaju odnose s drugima, da žive sretno u zajednici, da se druže i budu prijatelji. Tko može u tome pomoći – dobro je došao! Započeti linč ili najavljeni prosvjedi to ne mogu", smatra dio nastavnika škole na Braču.

Što kaže razrednica?

Također, na svom Facebook profilu se javila Karmela Kalilić, razrednica razreda koji pohađaju oba učenika.

"Kao razrednica djece koja su sudjelovala u sukobu osjećam se dužna komentirati natpise u medijima i iznijeti neke stvarne činjenice. 

Jučer sam posjetila ozlijeđenog dječaka u bolnici kako bih mu čestitala rođendan, pružila podršku i sama se uvjerila kakvo je njegovo zdravstveno stanje. Budući da sam dan prije od njegove obitelji dobila informaciju da je dječak u teškom stanju te da se brinu za njegov život ugodno sam se iznenadila vidjevši dječaka jako dobro raspoloženog u društvu svoje obitelji i prijatelja kako slavi rođendan. 

Dječak mi je rekao da se jako dobro osjeća, ponekad ga malo zaboli glava te da mu je čak organizirana nastava u bolnici u kojoj sudjeluje. Molila bih sve medije i druge osobe koji šire dezinformacije da dalje ne šire lažne vijesti prvenstveno radi dobrobiti i zaštite toga djeteta. Također, kao razrednica i drugog dječaka koji je sudjelovao u incidentu, dužna sam ga zaštiti i zamoliti da ga se prestane prikazivati kao nasilnika i monstruma jer on to NIJE. Apeliram na prestanak govora mržnje u komentarima na društvenim mrežama", napisala je razrednica Kalilić.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.